Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vilt strejkande sopåkare stäms

Vilt strejkande sopåkare stäms

Publicerat av Daniel Mellwing

Arbetsgivarna har uppmanat de vilt strejkande sophämtarna att återgå till arbetet. Eftersom de inte har lyssnat har arbetsgivarna i dag tvingats skicka in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

I onsdags gick 50 sophämtare ut i en vild strejk på företaget Reno Norden, som sköter sophanteringen i Stockholms innerstad. Bland annat ingår Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm, Hässelby, Rinkeby och Älvsjö i deras uppdrag.

Bakgrunden till konflikten är att de anställda uppmanas att göra en inventering av alla nycklar som går till de olika soprummen. I botten är det huvudmannen Stockholm Vatten och Avfall, alltså Stockholms stad, som vill att nycklarna ska inventeras och uppdateras så att alla vet vart de går. Inte minst behövs inventeringen inför vissa entreprenörsbyten i höst.

Men sophämtarna vägrar att delta i det här arbetet, trots flera uppmaningar från arbetsgivaren. Istället har ett 50-tal anställda gått ut i en vild sopstrejk.

– De strejkande sophämtarna säger att det inte är deras skyldighet att hjälpa till med det här, vilket det är. Och det är ju inte ens deras nycklar, säger Anders Norberg, chef för arbetsgivarfrågor på Transportföretagen och Biltrafikens Arbetsgivareförbund.

En sopstrejk får omgående konsekvenser, hämtas inte soporna kommer det inte att bli trevligt för Stockholms invånare, betonar Anders Norberg.

– Vi är djupt oroade över den uppkomna situationen. Det sker sophämtning varje dag på restaurangerna, och det finns ju en hel del i Stockholm, säger han.

Reno Norden är bundet av Miljöarbetaravtalet som tecknas mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund och fackförbundet Transport. Det ska alltså råda fredsplikt.

– Den vilda strejken innebär ett ifrågasättande av den svenska modellen, säger han.

Transportföretagen och fackförbundet Transport har haft flera överläggningar, vilket krävs enligt lag när sådana här tvister uppstår. Transport uppmanade tidigt de anställda att återgå i tjänst, men de lyssnar inte. Överläggningarna fortsatte under gårdagen, och under tiden var inga sopbilar ute och körde.

– Också från vår sida har vi uppmanat de anställda att återgå i tjänst. Gör de inte det så säger instruktionsboken att arbetsgivarna måste lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen, AD. Det har vi gjort i dag, säger Anders Norberg.

Arbetsgivarna yrkar nu på att AD förpliktigar de anställda att omedelbart återgå i tjänst. Dessutom kommer var och en av de vilt strejkande att krävas på ett skadestånd om 5 000 kronor.

– Så ser gången ut, det är det första steget som arbetsgivaren gör, säger han.

Under gårdagen rapporterade en rad medier om att Reno Norden hade sparkat de 50 strejkande sophämtarna, vilket inte alls stämmer, enligt Anders Norberg.

– Det är felaktiga uppgifter. Det har hela tiden handlat om att de anställda ska återgå i tjänst, inget annat. Stämningsansökan har ju ingen bärighet på avsked eller anställningens vara eller icke vara. Tyvärr får rykten lätt fart i upphettade lägen, säger han.

Spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden är att fredsplikt ska råda under avtalsperioden.

– Hoppas att sophämtarna snart återgår till arbetet, säger Anders Norberg.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-07-07 - 15:29 #KONFLIKT

Veckans mest lästa / delade

Arbetsfred

eller konflikt?