Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

Varsel om strejk bland städare

Varsel om strejk bland städare

Publicerat av Stina Bengtsson

Fastighets och Seko varslar om stridsåtgärder på avtalsområdet Almega Serviceentreprenad. Varslet berör främst städare och om inte parterna kommer överens bryter en strejk ut den 8 juni.

– Fastighets och Seko väljer alltså att varsla trots att det är en vecka kvar innan avtalet löper ut, och trots att vi har fler förhandlingsdagar utsatta. Det är onödigt och olyckligt att facken varslar om strejk trots att vi inte förhandlat färdigt, säger Marcus Lindström, förhandlingschef för Almega Städföretagen i ett pressmeddelande.

Stridsåtgärderna består av total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs vid berörda företag samt övertids-, mertids- och nyanställningsblockad inom hela avtalets tillämpningsområde. Arbetsplatser som berörs är bland annat Gekås, Arlanda, lkab, Billerud, Nordea, Nasdaq och Carlsberg.

Märket stridsfråga

Det här är inte första varslet som Fastighets och Seko har lagt mot Almegas avtalsområden under årets avtalsrörelse. Hittills har dock alla strejker avvärjts och alla avtal landat på märket, det vill säga 6,5 procent över tre år. Trots det är stridsfrågan även denna gång vad som ingår i det av industrin satta märket. Seko kräver, enligt varslet, 6,5 procent i utrymme samt ett ”knä” om 24 000 kronor avtalsår ett och därefter uppräknat respektive avtalsår.

– Almega är i krig mot den svenska avtalsmodellen med ansvarstagande parter, säger säger Magnus Pettersson, förbundsordförande Fastighets och Mats Ekeklint, avtalssekreterare, Seko i ett pressmeddelande.

– Det är väldigt problematiskt att Seko och Fastighets nu tar till stridsåtgärder för att spräcka det märke som satts av industrin i årets avtalsrörelse, och som är en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger Anna-Karin Hatt, vd för Almega.

Tidigare har Medlingsinstitutet tydligt gjort hur de ser på årets märke.

– Vårt uppdrag är att värna industrimärket. Det är angivet till 6,5 procent på tre år, sa generaldirektör Carina Gunnarsson i början av maj.

Omkring 350 personer på 20 arbetsplatser berörs av varslet. Strejk bryter ut den 8 juni klockan 06.00, om inte parterna har enats innan dess.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-05-24 - 12:29 #ARBETSMARKNAD #AVTAL17 #AVTALSRöRELSE

Veckans mest lästa / delade

Vad kostar du egentligen

för din arbetsgivare?