Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

Telekomstrejk avvärjd i sista stund

Telekomstrejk avvärjd i sista stund

Publicerat av Daniel Mellwing

Det blir ingen strejk på telekomområdet i dag. Almega och Seko kom sent under onsdagskvällen överens om ett avtal inom märkets 6,5 procent på tre år.

Almega och Seko tackade båda ja till medlarnas förslag till ett nytt avtal på under onsdagskvällen. Därmed bryter strejken som skulle ha drabbat företag som Ericsson, Comhem och Teracom inte ut i dag. Avtalet landade inom det av industrin satta märket på 6,5 procent på tre år. Överenskommelsen innehåller en låglönesatsning samt även en modell för restidsvillkor, vilket ryms inom märket, uppger Almega i ett pressmeddelande.

– Vi är naturligtvis nöjda med att vi tack vare konstruktiv medling nu har kommit överens med Seko. Vi har därmed tecknat ett nytt treårigt avtal med ett avtalsvärde på 6,3 procent, vilket ligger väl inom märket. Vi har gemensamt, parterna emellan, tagit ansvar för att undvika en konflikt inom telekomsektorn. En strejk som hade kunnat få stora konsekvenser, inte bara för företagen och deras kunder, utan också för samhället i stort, säger David Mothander förbundsdirektör IT&Telekomföretagen.

Även Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko, är nöjd med uppgörelsen.

– Detta är en principiellt viktig seger som betyder att vi nu kan ta steg mot mer jämställda löner även på detta avtalsområde, säger han i ett pressmeddelande.

Förbunden inom Almega har hittills tecknat över 40 kollektivavtal i årets avtalsrörelse, alla inom märket på 6,5 procent på tre år.

– I årets avtalsrörelse har facket lagt fem strejkvarsel mot två av förbunden inom Almega. Tack vare intensiva och konstruktiva avtalsförhandlingar, mellan oss parter, har vi lyckats teckna nya kollektivavtal på samtliga fem varslade avtalsområden. Därigenom har vi lyckats avvärja alla strejkvarsel, som annars hade drabbat både det svenska näringslivet och allmänheten hårt, säger Anna-Karin Hatt, vd Almega, i en kommentar.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-05-18 - 09:39 #AVTAL17

Veckans mest lästa / delade

Att sluta på en

arbetsplats