Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Mandel Ngan

Svenskarna sågar regeringens jobbpolitik

Svenskarna sågar regeringens jobbpolitik

Publicerat av Carl Göransson

Endast fem procent av väljarna tror att regeringens jobbpolitik leder till fler jobb. Störst är misstron bland alliansväljare, sverigedemokrater och egenföretagare. Det visar en opinionsmätning som undersökningsföretaget Sifo tagit fram på uppdrag av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har som målsättning att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020, men trots de höga målen sjunker förtroendet för den förda arbetsmarknadspolitiken. Sedan i januari har tilliten till regeringens jobbpolitik störtat med åtta procentenheter. Nu tror endast fem procent av väljarna att regeringens politik leder till fler jobb, vilket är ett nytt bottenrekord.

Enligt undersökningen, som Sifo gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv, är förtroendet för regeringens jobbpolitik som störst bland de socialdemokratiska väljarna. Bland dem tror elva procent att regeringens politik leder till fler jobb. Lägst är tilliten hos Sverigedemokraternas väljare, där bara en halv procent har förtroende för arbetsmarknadspolitiken. Det är en skepticism som delas av alliansväljare och egenföretagare.

– Höjd skatt för att anställa unga, aviserade försämringar av rut- och rot-avdragen och en osäkerhet kring den politiska situationen lägger sig som en våt filt över företagen. Många avstår från nysatsningar och att anställa eftersom förutsättningarna för att bedriva verksamhet försämras. Genomför regeringen sina förslag kommer det leda till att företag går omkull eller tvingas skära ner på verksamheten. Det kommer knappast leda till att arbetslösheten blir lägre, säger Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv.

Sifoundersökningen baseras på drygt 1 000 telefonintervjuer genomförda 10–13 augusti.

Carl Göransson

Publicerad av Carl Göransson den 2015-08-18 - 14:06 #ARBETSLöSHET