Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Henrik Montgomery / TT

Hatt: Fastighets utmanar svenska arbetsmarknadsmodellen

Hatt: Fastighets utmanar svenska arbetsmarknadsmodellen

Publicerat av Daniel Mellwing

Fastighetsstrejken rycker närmare. Facket Fastighets hävdar att Almega inte vill medverka till en satsning på de som tjänar under 24 000 kronor i månaden. Men det stämmer inte, betonar Anna-Karin Hatt, vd Almega. ”Vi är beredda att komma överens med Fastighets om en låglönesatsning, men det får inte ske på ett sådant sätt att det märke som industrin satt spräcks”, säger hon.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen är satt under press.

Förra veckan varslade Fastighetsanställdas förbund om strejk vid sju företag i fastighetsbranschen. Strejken bryter ut den 8 maj om ingen lösning nås innan dess. Enligt Jari Visshed, tredje förbundsordförande Fastighets, är anledningen bakom stridsåtgärderna att motparten Almega vägrar gå med på en överenskommelse som innehåller en lönesatsning på de som tjänar under 24 000 kronor i månaden. Men Anna-Karin Hatt, vd på Almega, sätter ned foten och ger det andra sidan av myntet.

– Fastighets försöker ge sken av att Almega inte vill medverka till en låglönesatsning, men det är felaktigt. Almega är helt inställda på att följa det märke som industrins parter satt, och genom det värna arbetsmarknadsmodellen. Om Fastighetsanställdas förbund är beredda att göra detsamma kommer vi kunna enas om en låglönesatsning som ryms inom den kostnadsram om 6,5 procent över tre år som industrins parter enats om, säger hon.

Alla yrkanden, inklusive LO:s så kallade låglönesatsning, måste rymmas inom industrins märke på 6,5 procent på tre år, enligt Anna-Karin Hatt. Därför är det problematiskt att Fastighetsanställdas förbund tar till stridsåtgärder för att spräcka det märke som satts av industrin i årets avtalsrörelse, och som är en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen, betonar hon.

– Det är ett agerande som utmanar och i förlängningen underminerar den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger hon.

Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson menar att det är ett högt spel som Almega dragit i gång.

– De går emot alla LO-förbund. Vi står gemensamt bakom kraven och alla är beredda att ta strid för att de lägst avlönade ska få något mer. Vi har begärt sympatiåtgärder från de andra tretton LO förbunden, jag är glad att kunna säga att alla förbunden står bakom oss i kampen för låglönesatsning, sade han i sitt 1 maj-tal.

Det är principiellt viktigt att respektera överenskomna spelregler för den svenska arbetsmarknadsmodellen, framhåller Anna-Karin Hatt. Något annat kan få långtgående konsekvenser.

– Det Fastighetsanställdas förbund gör just nu är att i grunden utmana den modell vi har och det vill vi inte medverka till. Vi är beredda att komma överens med Fastighets om en låglönesatsning, men det får inte ske på ett sådant sätt att det märke som industrin satt spräcks, säger Anna-Karin Hatt.

Medlare är inkopplade.

Även på andra avtalsområden går det trögt. I fredags strandade förhandlingarna mellan Seko och Almega om ett nytt avtal för spårtrafiken. Också på detta område råder oenighet kring hur löneutrymmet ska beräknas och vad märket innehåller.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-05-02 - 13:54 #AVTAL17 #KONFLIKT

Veckans mest lästa / delade

Den svenska modellen

– från 1938 till idag