Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

Svensk turismnäring går som tåget

Svensk turismnäring går som tåget

Publicerat av Stina Bengtsson

Turismen skapar jobb. Under år 2016 ökade antalet anställda i turismnäringen med sju procent. Det kan jämföras med ökningen i den totala sysselsättningen i Sverige på 1,7 procent. Det visar Turismens årsbokslut 2016 som presenterades av Tillväxtverket på måndagen.

169 000 personer arbetar inom turismnäringen, enligt Tillväxtverkets beräkningar. Det är en ökning med 33 procent sedan år 2000. Under samma tid har turismens omsättning nästan fördubblats.

– Turisterna lägger mest pengar på boende och restaurang. Nästan lika mycket lägger de på resor och transporter. Kultur däremot skapar inte lika stora ekonomiska värden, men både kultur och natur fungerar som magneter för turister och gör att de väljer just Sverige, säger Sofi Sjöberg, analytiker på Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Antalet sysselsatta kan jämföras med till exempel motorfordonstillverkningen som under 2015 sysselsatte 66 000 personer och trävaru-, massa- och pappersindustrin som samma år sysselsatte 72 000 personer.

Totalt omsätter turismen 296 miljarder kronor och har ett exportvärde på 120 miljarder kronor. Det ska jämföras med till exempel järn- och stålindustrin som under 2015 hade ett exportvärde på 51 miljarder kronor.

Danskarna satsar mer

Eva Östling är vd för den svenska besöksnäringens branschorganisation, Visita. Hon är glad att se att många utländska gäster väljer att resa till Sverige och hon konstaterar också att besöksnäringen är Sveriges snabbast växande basnäring. Samtidigt är hon kritisk till regeringen och menar att den satsar för lite pengar på svensk turism.

– I Danmark är anslaget dubbelt per capita jämfört med Sverige. Om vi hade legat på samma nivå som danskarna hade det motsvarat ytterligare 20 000 arbetstillfällen, säger hon.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-06-19 - 15:31 #ARBETSMARKNAD

Veckans mest lästa / delade

Vad kostar du egentligen

för din arbetsgivare?