Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

Vild sopstrejk strider mot svenska modellen

I onsdags gick renhållningsarbete ut i vild strejk på företaget Reno Norden. Enligt nya uppgifter ska inte de strejkande soparbetarna sägas upp. Istället lämnar Reno Norden in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Företaget skriver i ett pressmeddelande att de blir ”utsatta för utpressning av sopgubbar som har startat en olaglig strejk. Sopgubbarna använder nycklarna till Stockholms soprum som ett utpressningsmedel i de pågående löneförhandlingarna”.

Reno Norden är bundet av Miljöarbetaravtalet som tecknas mellan Biltrafikens Arbetgivareförbund och Transportarbetareförbund. Om en tvist uppstår ska den lösas genom förhandling och ytterst i domstol, skriver Transportföretagen i ett pressmeddelande.

– Den vilda strejken innebär ett ifrågasättande av den svenska modellen – spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden är att fredsplikt råder under avtalsperioden. Kollektivavtalet måste försvaras, säger Anders Norberg, chef för arbetsgivarfrågor på Transportföretagen och Biltrafikens Arbetsgivareförbund.

– Uppgifter om avskedad personal cirkulerar men påståendena är felaktiga. Ingen har avskedats, säger Anders Norberg.

 

Redaktör

Publicerad 2017-07-07 av Redaktör #KONFLIKT

Veckans mest lästa / delade