Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

Våg av sympativarsel

Strax innan klockan slog kom industrin överens om nya avtal på 6,5 procent fördelat på tre år. Märket var satt, handeln följde efter och många förväntade sig en lugn efterföljande resa. Men förra veckan, inte ens en vecka efter industrins överenskommelse, varslade Hotell- och restaurangfacket, HRF, om stridsåtgärder för krav som motsvarar drygt sju procent. Fack och arbetsgivare har olika syn på vad industrins märke faktiskt innehåller.

HRF menar att LO:s lönesatsning på de som tjänar under 24 000 kronor i månaden ska läggas ovanpå märket. Arbetsgivarna anser att allt utöver 6,5 procent måste betalas genom andra kostnadssänkande ingredienser, så att totalen ryms inom märket på 6,5 procent.

LO och dess förbund var snabbt ute och ställde sig bakom varslet, och flera sympativarsel har nu lagts för att stötta HRF. Handelsanställdas förbund, Kommunal, Seko och Fastighets har alla lagt sympativarsel som bryter ut klockan 13 den 20 april, det vill säga dagen efter en eventuell hotell- och restaurangkonflikt.

Redaktör

Publicerad 2017-04-10 av Redaktör #AVTAL17 #KONFLIKT

Veckans mest lästa / delade