Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

SKL spår ekonomitrubbel i landets kommuner

Landets kommuner riskerar att få stora ekonomiska bekymmer. Den varningen utfärdades av Sveriges kommuner och landsting, SKL, i dag i samband med att en rapport presenterades.

I fjol hade kommuner och landsting ett överskott på 25 miljarder kronor, i år landar den siffran på omkring 14 miljarder. Men pengarna är i de flesta fall engångssummor som kommuner inte kommer att få igen, trots att välfärdsbehoven kommer att öka i raskt takt de kommande åren, menar SKL:s ordförande Lena Micko. Hon förklarar för Sveriges Radio att det mesta av överskotten handlar om oanvända pengar från flyktingmottagandet, då färre sökte asyl i Sverige, samt engångsförsäljningar och riktade statliga bidrag till exempel till skolan för att anställa personal.

”Det är alltså pengar som inte finns i framtiden. Och det är de kommande åren som välfärdsbehoven kommer att öka rejält”, säger Lena Micko till Sveriges Radio.

På lite sikt kan landets kommuner få stora ekonomiska problem, enligt SKL.

”Från och med 2018 förväntar vi oss att behovet av välfärd ökar betydligt snabbare än skatteintäkterna”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, till SR.

 

Redaktör

Publicerad 2017-10-17 av Redaktör #INTEGRATION #KONJUNKTUR #SKATT

Veckans mest lästa / delade