Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

Nytt avtal inom apoteksnäringen

Sveriges Farmaceuter och Svenskt Handel har ingått ett nytt kollektivavtal för apoteksanställda. Avtalet ger arbetsgivarna en mer flexibel möjlighet att låna ut medarbetare till andra apotek. Förhandlingarna har dragit ut på tiden efter att Svensk Handel kom överens med Unionen i mitten av maj.

– Sverige Farmaceuters yrkande om begränsning av utlåning har varit problematiskt mot bakgrund av den stora bristen på farmaceuter i kombination med lagkrav på farmaceutnärvaro vid öppethållande. Efter långa förhandlingar har vi nu enats om att frågan lämpar sig bättre för lokal samverkan än för eventuella begränsningar i det centrala kollektivavtalet. De lokala parterna har bättre möjligheter att försöka hitta riktlinjer som är anpassade efter den enskilda verksamhetens förutsättningar, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

– Det här är ett avtal som strävar efter att fortsätta utveckla verksamheten lokalt och att hitta lokala lösningar, säger Sveriges Farmaceuters förhandlingschef Christer Borg.

Avtalet är ett sifferlöst löneavtal med en förstärkt pensionsavsättning till deltidspension med 0,2 procent år 2017, samt med 0,3 procent år 2019.

Redaktör

Publicerad 2017-06-26 av Redaktör #AVTAL17 #SENASTENYTT

Veckans mest lästa / delade