Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

Hård kritik mot nya utstationeringsregler

Sent på måndagskvällen enades EU:s arbetsmarknadsministrar om hårdare regler för utstationerad arbetskraft. Inför uppgörelsen var det tuffa diskussioner.

– Det är ingen hemlighet att åsikterna gick mycket isär, sa Estlands arbetsmarknadsminister och mötets ordförande Jevgeni Ossinovski vid en presskonferens.

– Det här är ett enormt steg framåt mot en rättvis arbetsmarknad, ett viktigt steg framåt mot social dumping, sa EU:s sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen vid samma presskonferens.

Det här är en dålig kompromiss som har drivits fram av politisk symbolik, anser BusinessEuropes generaldirektör Markus J. Beyrer.

– Ministerrådet har gett trovärdighet åt en myt att befintliga regler måste ändras för att bekämpa social dumping, sa han i ett uttalande.

Kompromissen innebär bland annat att en gräns sätts för långvarig utstationering till tolv månader. Under vissa omständigheter kan perioden förlängas med sex månader, uppger Nyhetsbyrån Direkt. Tiden för införandet blir relativt lång, fyra år.

Svenskt Näringslivs arbetsrättsjurist Niklas Beckman är kritisk till det striktare utstationeringsdirektivet. För de företag som vill verka på EU:s inre tjänstemarknad är det olyckliga ändringar, menar han.

– De nya reglerna innebär ökade kostnader, ökad regelbörda och en ökad osäkerhet om rättsläget. Konsekvensen blir minskade möjligheter till export av tjänster inom EU. Det gynnar vare sig företagen eller deras anställda, säger han i en kommentar.

– Svenska företag är beroende av att både kunna arbeta i andra länder och samarbeta med utländska företag i Sverige. Det kräver ett så enkelt och tillåtande regelverk som möjligt. Även ur den synvinkeln är de här förslagen steg i helt fel riktning, fortsätter han.

Ändringarna innebär också att institutioner som EU-kommissionen och EU-domstolen kan behöva värdera och pröva innehållet i svenska kollektivavtal, påpekar han.

– Ska vi kunna behålla en svensk modell värd namnet kan vår regering inte samtidigt stödja regler som innebär att vi i allt större utsträckning lämnar över centrala delar i den till EU:s myndigheter, säger han.

Även Moderaternas EU-parlamentariker Christofer Fjellner kritiserar uppgörelsen. Till Sveriges Radio säger han att domen över beslutet kommer att vara hård.

– Det är ett brott med den svenska modellen på arbetsmarknaden nu när EU:s lagstiftning och EU-domstolen tillåts reglera löner i Sverige, istället för arbetsmarknadens parter, säger han.

Redaktör

Publicerad 2017-10-24 av Redaktör #ARBETSMARKNAD

Veckans mest lästa / delade