Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX/

Seko varslar om skärgårdsstrejk

Seko varslar om skärgårdsstrejk

Publicerat av Daniel Mellwing

Fackförbundet Seko har i dag varslat Almega om strejk i skärgårdstrafiken. Stötestenen är LO:s så kallade låglönesatsning. Om parterna inte kommer överens bryter konflikt ut den 3 november, och den trappas sedan upp den 14 november.

I dag löpte avtalet inom skärgårdstrafiken ut och fackförbundet Seko var inte sena att varsla om konflikt. Varslet berör bland andra Strömma och Blidösundsbolaget.

– Avtalet har nu löpt ut och därför lägger vi ett strejkvarsel för att få igång förhandlingarna. Våra medlemmar kan inte vänta längre på att få ett avtal med rättvisa löner och bra anställningsvillkor, säger Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko, i ett pressmeddelande.

Framför allt har parterna inte kunnat enas kring LO:s så kallade låglönesatsning. Seko hävdar att satsningen ska läggas ovanpå det så kallade märkets 6,5 procent över tre år, medan Almega tydligt markerat att allt måste rymmas inom de 6,5 procenten.

Almega har erbjudit Seko ett nytt löneavtal i nivå med övriga arbetsmarknaden, det vill säga enligt märket. I avtalet har hänsyn tagits till Sekos intresse av en låglönesatsning, skriver de i ett pressmeddelande.

– Almega tjänsteföretagen har under förhandlingarna med Seko erbjudit löneökningar i nivå med arbetsmarknaden i övrigt och högre löneökningar för de som tjänar minst. Trots stora ansträngningar för att gemensamt enas om ett nytt avtal så väljer Seko att varsla om konflikt för att få mer än vad andra på arbetsmarknad fått. Att Seko återigen varslar om strejk tycker vi är olyckligt, säger Patrik Eidfelt, förhandlingschef på Almega Tjänsteföretagen.

Under årets avtalsrörelse har Seko varslat Almega om ett flertal konfliktåtgärder på ett antal olika områden. I de flesta fall har låglönesatsningen varit den viktigaste konfliktfrågan. Alla avtal har dock landat inom märket.

Vad gäller varslet för skärgårdstrafiken bryter stridsåtgärder i ett första steg ut den 3 november. Då handlar det om nyanställningsblockad och förbud mot inhyrning och bemanning. I steg två bryter strejk ut den 14 november för allt arbete som utförs av Sekos medlemmar på företag inom avtalsområdet.

En strejk drabbar boende i skärgården både i Stockholm och Göteborg samt Djurgårdsfärjan i Stockholm.

Berörda företag


Tema Skärgården AB
Tema Shipping AB
Strömma Turism & Sjöfart AB
Waxholm III Skärg. AB
Nybrovikens Rederi AB
Assint AB
Kaj 15 AB
Rederi Vita Gäss AB
Kockarna & Co AB
C&C Båtrestauranger AB
PCP Rederi AB
Levande Matkultur i Sv AB
CTV Marin AB
Sea Monkey Inc AB
Lottas Himlagott AB
Blidösundsbolaget AB
Rederiaktiebolaget Ballerina
Rederi AB Skrattmåsen

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-10-25 - 09:58 #AVTAL17 #AVTALSRöRELSE