Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Pontus Lundahl/TT, Claus Gertsen /TT

Så får Axfood nyanlända i jobb

Så får Axfood nyanlända i jobb

Publicerat av Daniel Mellwing

Vid årsskiftet kommer matjätten Axfood, som bland annat har Willys, Hemköp och Middagsfrid under sitt paraply, att starta ett lärlingsprogram för nyanlända. Satsningen kallas Nyanländ i Axfood och är ett pilotprojekt. ”Vi tror att det här kan vara en framtida kompetenspool för oss”, säger Louise Ring, HR-direktör.

Bakom satsningen står förutom Axfood även Svensk Handel, Arbetsförmedlingen och Handelsanställdas förbund. Louise Ring, HR-direktör på Axfood, är stolt över samarbetet och berättar att det har förhandlats fram ett kollektivavtal som ger lärlingarna en lön som motsvarar 75 procent av ingångslönen för en butiksmedarbetare.

– Vi vill erbjuda personer som saknar erfarenhet av att arbeta i Sverige ett steg in på arbetsmarknaden, sa hon nyligen under ett seminarium.

Anställningen pågår i ett år och deltagarna får yrkesbetyg och arbetsbetyg som de kan visa upp för framtida arbetsgivare. Dessutom är tanken att deltagarna ska få språklig och kulturell utveckling, berättade Louise Ring.

För att kvalificera sig som deltagare i programmet måste den nyanlända ha fyllt 20 år, ha uppehållstillstånd och vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Sedan är tanken att personen jobbar i butik 75 procent av tiden och utbildas 25 procent av tiden. Efter avslutat program så har individen rätt till minimilön med ett års branschvana, påpekade Louise Ring.

– Vi tror att det här kan vara en framtida kompetenspool för oss. Vi hoppas och tror att det här ska leda till många arbeten i framtiden, sa hon.

Satsningen är som sagt ett pilotprojekt, och i första steget kommer tio testbutiker i Stockholm att ta emot en nyanländ var. Men planen på sikt är att alla 400 butiker i landet ska omfattas av initiativet, berättar Louise Ring. Ett av målen är att spegla mångfalden som finns i Sverige i dag.

Susanna Gideonsson, ordförande i Handelsanställdas förbund, menar att projektet på Axfood är riktigt bra.

– Arbetsgivaren tar ansvar för personerna de tar emot, det finns handledare på plats och arbetsgivaransvaret överlåts inte på någon annan, sa hon.

– Dessutom får individen yrkesbevis, ett papper på att den är anställningsbar. Det saknas på flera av de anställningsstöd som finns i dag. Det är inte bra, för då kan individer gå från åtgärd till åtgärd, fortsatte hon.

Goda möjligheter till jobb

Möjligheterna till jobb på Axfood efter genomfört program är goda, menar Louise Ring. Axfood har i dag omkring 13 500 medarbetare. 58 procent är kvinnor, 22 procent har internationell bakgrund och 31 procent är yngre än 24 år.

– Vi anställer ungefär tio medarbetare per dag, sju dagar i veckan, sa hon.

Axfood har tidigare tagit emot många nyanlända, men upplever inte sällan att det har varit krångligt, inte minst på grund av Arbetsförmedlingen. Antalet anställningsstöd med varierande villkor har inte förenklat saken.

– Vi har ofta fått olika svar när vi träffat Arbetsförmedlingen, det har varit en jätteutmaning. Kompetensen hos Arbetsförmedlingen att matcha till yrkesroller har varit svag, sa hon och välkomnade regeringens förslag om att slå ihop i princip alla anställningsstöd till ett.

Men det finns fortfarande saker kvar som regeringen måste ta tag i för att företagen ska våga anställa och växa, anser Louise Ring.

– Det behövs ett omtag av Arbetsförmedlingens roll och uppdrag. Sedan är arbetsgivaravgiften för unga för hög, inte minst med tanke på regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020, sa hon.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-10-18 - 09:45 #ARBETSFöRMEDLINGEN #ARBETSMARKNAD #INTEGRATION

Veckans mest lästa / delade

Myter på

arbetsmarknaden