Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: TT

Arbetsdomstolen: Böter för sophämtarna

Arbetsdomstolen: Böter för sophämtarna

Publicerat av Jakob Stenberg

En ny dom i Arbetsdomstolen slår fast att de renhållningsarbetare som strejkade olovligt i Stockholm ska böta mellan 2 500 kronor  och 3 500 kronor vardera plus en del av rättegångskostnaderna.

Sommarens sopstrejk kom att påverka större delen av Stockholms sophämtning. Strejken var en så kallad vild strejk, vilket innebar att facket inte hade godkänt den, och redan i juli slog Arbetsdomstolen fast att strejken var olovlig och de anställda tvingades gå tillbaka till sina arbeten.

Bland skälen för strejk fanns att företaget Reno Norden begärde att de anställda skulle medverka vid en nyckelinventering där renhållningsarbetarna ombads dela med sig av information om alla nycklar de använder för specifika adresser. Renhållningsarbetarna vägrade göra det då de ansåg att deras unika kompetens skulle försvinna och att de riskerade att bli ersatta. Transportarbetareförbundet menade att uppgiften inte ingick i arbetsuppgifterna.

Reno Norden å sin sida ansåg att ”sopgubbarna använder nycklarna till Stockholms soprum som ett utpressningsmedel i de pågående löneförhandlingarna”.

Därför stämde företaget de 49 renhållningsarbetarna på 5 000 kronor vardera.

Under onsdagen slog Arbetsdomstolen fast att att strejken har varit en fråga om en arbetsvägran från arbetstagarnas sida och en olovlig stridsåtgärd och renhållningsarbetarna ska betala upp 3 500 kronor i skadestånd. I domen står det att:

”Arbetsdomstolen har kommit fram till att det har varit fråga om en arbetsnedläggelse från arbetstagarnas sida i syfte att få bolaget att upphöra med inventeringen, och att detta utgjort en olovlig stridsåtgärd. Därtill fråga om ett stort antal sjukanmälningar och uppsägningar varit led i stridsåtgärden samt om det allmänna skadeståndets storlek.”

Svenska Transportarbetareförbundet och arbetstagarna får även stå för rättegångskostnader på drygt en halv miljon kronor.

Transportföretagens vd Mattias Dahl beskriver domen som en seger för den svenska modellen

– Fredsplikten är central för kollektivavtalet och för den svenska modellen. Den olovliga strejken hotade inte bara företaget utan även den svenska modellen. Det är bra att Arbetsdomstolen slår vakt om fredsplikten och bekräftar att det handlade om en olovlig strejk, säger han i en kommentar.

Till Transportarbetaren konstaterar Joakim Guttman, central ombudsman på Transport, att de förlorade målet.

– Men i och med att domstolen har sänkt skadestånden står det klart att företagets beskrivning av händelserna inte stämmer helt.

– Det finns inga vinnare i en sådan här konflikt, utan nu har vi fått ett avslut på ett tråkigt kapitel, säger Peter Ekholm, vd på Reno Norden, till tidningen.

 

Jakob Stenberg

Publicerad av Jakob Stenberg den 2018-03-07 - 11:45 #KONFLIKT