Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: TT

Nationalekonom: Regeringen mutar kommunerna

Nationalekonom: Regeringen mutar kommunerna

Publicerat av Stina Bengtsson

Trots regeringens högt satta mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020 halkar nu Sverige ner på listan. ”Anmärkningsvärt”, säger nationalekonomen och doktoranden Isak Kupersmidt som menar att regeringen ägnar sig åt konstgjord andning.

Det var ett socialdemokratiskt vallöfte inför valet 2014. Sverige skulle ha lägst arbetslöshet i EU till år 2020. Sedan dess har dock Sverige sjunkit på listan snarare än stigit. I januari 2016 låg vi på tolfte plats. Och nu visar nya siffror från Eurostat att Sverige ligger så långt ner som på sjuttonde plats.

Isak Kupersmidt. Foto: Malin Stampe.

Isak Kupersmidt är doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Han är inte förvånad över Eurostats siffror.

– Få trodde på det här målet när det lanserades, säger han.

Och att det är en omöjlig målsättning har många experter bekräftat det senaste året.

– Det är väl allmänt accepterat att man inte kommer att nå det målet, sa till exempel Swedbanks chefsekonom Anna Breman till Sveriges Radio redan i april förra året.

”Dålig styråra”

Även SNS konjunkturråd har sågat regeringens arbetslöshetsmål. De har bland annat skrivit att målet är ”en dålig styråra för arbetsmarknadspolitiken eftersom det fokuserar på en internationell jämförelse som saknar substans”.

Isak Kupersmidt förklarar att i Sverige har vi en relativt stor andel av befolkningen som finns tillgänglig på arbetsmarknaden, bland annat för att vi inte har lika många hemmafruar i Sverige som i många andra europeiska länder.

– Det gör att det blir fel att mäta arbetslöshetsgraden, eftersom den utgår från de som finns tillgängliga på arbetsmarknaden. Det hade varit mer relevant att mäta sysselsättningsgrad, alltså hur många som faktiskt jobbar, säger han.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är dock nöjd med målet.

– Det är ett bra mål, och det visar också att nu när vi har en högkonjunktur så ser vi också att ungefär hälften beror direkt på regeringens politik, och vi kommer att fortsätta jobba för att pressa ner arbetslösheten, säger Ylva Johansson till SVT.

Isak Kupersmidt är kritisk till regeringens arbete med olika subventionerade anställningar, till exempel extratjänsterna och de så kallade moderna beredskapsjobben.

– Tidigare ville ingen använda extratjänsterna, trots att staten stod för hela lönen. Därför la regeringen ytterligare en halv miljard på att muta kommunerna att hitta på extratjänster i sin senaste budget. I praktiken innebär det att staten nu kan betala mer för jobben än vad de faktiskt kostar arbetsgivaren, säger han.

”Klassisk socialdemokrati att försöka gömma undan arbetslösheten”

Han poängterar också att regeringens 90-dagarsgaranti, som från början var ett löfte om 50 000 nya jobb- och utbildningsplatser, gick så dåligt att regeringen helt avskaffade sina traineejobb vid årsskiftet.

– Det är klassisk socialdemokrati att försöka gömma undan arbetslösheten. Regeringen ägnar sig åt konstgjord andning, säger Isak Kupersmidt och menar att det behövs helt andra reformer på arbetsmarknaden för att höja sysselsättningen.

Edward Hamilton. Foto: Stina Bengtsson.

Han får medhåll av Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, som exemplifierar med Storbritannien och Tyskland.

– De har nått en lägre nivå tack vare genomgripande strukturreformer under senare år, säger han.

– Ska vi nå toppen krävs att vi skapar 300 000 nya jobb, annars kan vi lika gärna kasta in handduken, avslutar Edward Hamilton.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-02-01 - 12:58 #ARBETSLöSHET

Veckans mest lästa / delade

En avtalsrörelse

– så går den till