Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

Matchning avgörande för snabbspåren

Matchning avgörande för snabbspåren

Publicerat av Stina Bengtsson

Snabbspåren för nyanlända ser väldigt olika ut beroende på vilka kompetenskrav som olika branscher ställer. Hur väl de fungerar beror till exempel på samspelet mellan olika aktörer. Det menar Ria, rådet för integration i arbetslivet, i en rapport.

Snabbspåren för nyanlända har fått hård kritik från många håll. Tidigare i år gjorde Arbetsmarknadsnytt en granskning där bland annat Visitas vd Eva Östling uttalade sig om snabbspåret för kockar.

– Det har varit fruktansvärt segt. Arbetsförmedlingen har inte genomfört matchningar av nyanlända som utlovat. Det har helt enkelt varit erbarmligt dåligt, sa hon då.

Målet för alla snabbspår är att nyanlända ska bli anställningsbara på den svenska arbetsmarknaden i yrket de hade i hemlandet. Men för att nå målet krävs olika vägar, beroende på yrke.

Regeringskritik

Även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har framfört kritik och ifrågasatt resultaten. I våras beslutade därför regeringen att tillsätta en överdirektör på Arbetsförmedlingen för att förbättra myndighetens resultat.

Rådet för Integration i arbetslivet, Ria, består av arbetsmarknadens centrala parter, däribland Svenskt Näringsliv och LO. Rådet ska stödja, följa upp och vidareutveckla arbetet för integration i arbetslivet. Som ett led i arbetet har Ria låtit journalisten Annika Hamrud göra en uppföljning på tre snabbspår: kockar, lärare och ingenjörer. Rapporten ska fungera som underlag för att diskutera framgångsfaktorer och förbättringsområden.

Matchningsproblem

I sin rapport skriver Annika Hamrud att samtliga som arbetar med snabbspåren och som hon har talat med är mycket entusiastiska till dem, men att många är frustrerade över att arbetet går långsamt. Hon konstaterar också, liksom Arbetsmarknadsnytt gjorde tidigare i år, att det har varit matchningsproblem. Det har helt enkelt varit svårt att hitta den kompetens som arbetsgivarna har sökt.

Enligt rapporten är några snabbspår lyckade, medan andra har haft problem. Det var också en bild som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson bekräftade vid ett seminarium i somras.

– På många sätt går det bra med snabbspåren, men det betyder inte att jag är nöjd. Det är en del saker som inte funkar så bra som jag skulle vilja, sa hon.

Hon konstaterade att Arbetsförmedlingen har haft svårt att anpassa sig efter olika branschers olika behov och krav och menade att myndigheten måste bli bättre på det.

Vid samma seminarium deltog Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson. Svenskt Näringsliv har tidigare kritiserat arbetet med snabbspåren och arbetsmarknadsexpert Edward Hamilton har sagt att det liknar ett fiasko.

– Mycket hänger på det här med matchningen och kontakten med arbetsmarknaden och arbetsgivarna, för att kartlägga arbetsgivarnas behov. Arbetet måste utgå från de behov som finns, sa Peter Jeppsson vid seminariet.

Stor potential

TCO:s Eva Nordmark konstaterade att potentialen är väldigt stor.

– Minst var fjärde har erfarenhet och kompetens inom ett bristyrke, sa hon och hänvisade till TCO:s egen rapport.

Peter Jeppsson förklarade att Sverige idag har en arbetslöshet bland svenskfödda som är i det närmaste strukturell, medan den bland utlandsfödda ligger på 15-16 procent. Han menar att det ger såväl möjligheter som utmaningar.

– Men lyckas vi inte med integrationen, så innebär det stora problem för hela samhället. Vi behöver ha olika sätt att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Snabbspåren är en väg som jag tror kan vara bra om vi lyckas få ännu bättre fart på dem. Där är matchningen och valideringen en väldigt stor nyckel till framgång, avslutade han.

Läs rapporten.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-08-10 - 13:59 #ARBETSMARKNAD #POLITIK

Veckans mest lästa / delade

En avtalsrörelse

– så går den till