Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Thommy Tengborg/TT

Måleristrejken växer i omfattning

Måleristrejken växer i omfattning

Publicerat av Redaktör

På fredag utökas måleristrejken ytterligare och flera fackförbund har nyligen lagt sympativarsel. Men Målareförbundets strejk sker på falska grunder, enligt Måleriföretagen.

Målarstrejken, som inleddes den 7 april, är i full gång och på fredag morgon utökas den ytterligare. Varslet berör närmare 440 medlemmar i 14 företag. Under veckan har Elektrikerna, Seko, Fastighets, Musikerna och Byggnads sympativarslat. Det innebär bland annat att sex företag tas ut i Elektrikernas strejk, åtta i Byggnads och att Musikerförbundet blockerar medverkan under inspelningar på stadsteatrar i landets tre största städer.

– Vi var beredda på att det skulle kunna komma sympativarsel från 6F, men beklagar det naturligtvis. Det pågår konstruktiva förhandlingar mellan oss och Målareförbundet, och varslen kommer därför i ett känsligt läge. Att ta till stridsyxan ytterligare en gång i syfte att få sin vilja igenom är inget som kommer gynna vår relation framöver, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen.

Även Byggindustrierna är kritiska till sympativarslen.

”Bläcket har inte hunnit torka innan Byggnads väljer att lägga ett varsel om sympatiåtgärder”, skriver Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind i en kommentar.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, gick nyligen ut och gav sitt stöd till Målareförbundet i den pågående strejken.

– Det här är en attack mot deras lönesystem som är fullständigt oacceptabel. Målarna har vårt stöd i att behålla sitt lönesystem, säger han till Sveriges Radio.

Men Thorwaldsson stödjer Målareförbundet på helt felaktiga grunder, enligt Måleriföretagen.

För Målarna handlar strejken om ”att Måleriföretagen genom sitt yrkande attackerar ackordet som lönesystem”.

”Vi är övertygade om att Måleriföretagens slutgiltiga mål är att avveckla systemet, för att ersätta detta med ett av arbetsgivaren helt kontrollerat system. Detta kan vi inte acceptera, varför vi kraftfullt har avisat alla förslag som går i denna riktning”, skriver förbundet på sin hemsida.

Måleriföretagen, som har lagt ett lockoutvarsel som också infaller på fredag, menar att de vid flera tillfällen påpekat att de vill ha kvar ackordet som huvudlönesystem.

– Vad Måleriföretagen vill är att den mätningsavgift som samtliga måleriföretag i Sverige måste betala idag, endast ska betalas av de företag som faktiskt använder sig av ackord, det är väldigt logiskt. Att belasta en hel bransch med avgifter för tjänster man inte använder är oetiskt och direkt felaktigt, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen.

Sedan tidigare har Målareförbundet krävt 3,2 procent i löneökningar.

Redaktör

Publicerad av Redaktör den 2016-04-20 - 10:32 #AVTAL16

Veckans mest lästa / delade

Att sluta på en

arbetsplats