Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

Måleriavtal på märket

Måleriavtal på märket

Publicerat av Stina Bengtsson

I lördags tecknade Måleriföretagen och Målareförbundet ett avtal om 6,5 procent på tre år. Ännu ett avtal i årets avtalsrörelse är skrivet på märket och hotet om strejk inom måleri avvärjt.

Det har varit en stökig avtalsrörelse på måleriområdet och Måleriföretagens vd Björn Hellman är inte tillfreds med alla villkor i avtalet. Han menar att Målareförbundet är ett av de mest stridslystna fackförbunden.

– Hade Målareförbundet tackat ja till vårt bud som vi lämnade den 10 maj, och som mötte upp ett stort antal av Målareförbundets krav, hade resultatet blivit betydligt bättre för både målare och måleriföretag. Budet från medlarna ger den enskilde målaren avsevärt mindre pengar i plånboken än vad budet från oss på Måleriföretagen hade gett – hur ska Målareförbundet förklara det för sina medlemmar, säger Björn Hellman.

Måleriföretagen hade velat se ett mer flexibelt avtal som utgick mer från det enskilda företaget och den enskilda medarbetaren.

– Vi är övertygade om att en sådan förändring skulle göra det mer attraktivt för måleriföretag att teckna kollektivavtal. Dessutom skulle det på ett bättre sätt ta till vara de krav som medarbetare ställer idag, säger Björn Hellman.

Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand har inte samma bild.

– Jag är fantastiskt nöjd med att vi nu träffat ett avtal med riktigt bra förbättringar för våra medlemmar. Det innehåller såväl låglönesatsningar som förbättringar i arbetstid och riktade höjningar i ackordsprislistan samt reglering av omklädningsrum. Jag är dessutom väldigt nöjd med vår extra pensionsavsättning som ger runt en tusenlapp mer i månaden i pension, säger han i en kommentar.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-05-22 - 09:43 #ARBETSMARKNAD #AVTAL17 #AVTALSRöRELSE