Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

Löner på märket knäcker assistansföretag

Löner på märket knäcker assistansföretag

Publicerat av Daniel Mellwing och Stina Bengtsson

Krisen i assistansbranschen fortsätter. Och trots att regeringen och Vänsterpartiet idag gav besked om en höjning av ersättningarna ligger nivån ännu inte i linje med det så kallade märket. Under lång tid har ersättningen för assistansen legat klart under löneökningarna. ”Jag är mycket orolig”, säger grundaren av Wisby Assistans, Carina Funck.

Kollektivavtalet för personlig assistans har redan löpt ut. Under flera månader har Kommunal och Vårdföretagarna försökt hitta en lösning som ska fungera för såväl företag, som assistenter och brukare.

– Det stora problemet för branschen är att regeringen de senaste åren inte har räknat upp assistansersättning i takt med de kollektivavtalade lönerna. Detta har successivt gröpt ur ekonomin i hela branschen, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande.

För att hitta en lösning har nu arbetsgivarna föreslagit ett sexmånadersavtal. Tanken är att kunna invänta tydligare besked från regeringen under tiden.

Ersättningen höjs marginellt

Under onsdagen lämnade regeringen och Vänsterpartiet besked om att ersättningen för assistenter ska höjas med 1,5 procent och inte 1,05 procent, som tidigare har aviserats. Med beskedet kommer ersättningen för personlig assistans att höjas med 4,05 procent under tre år, enligt Vårdföretagarna. Arbetsmarknadens parter har tidigare i år kommit överens om det så kallade märket med löneökningar på 6,5 procent för motsvarande period.

– Vi välkomnar den aviserade höjningen men den är för låg. Även personliga assistenter måste ha rätt till löneökningar i nivå med övrig arbetsmarknad, säger Inga Kari Fryklund.

I våras gjorde KPMG en branschanalys på uppdrag av Vårdföretagarna tillsammans med Kommunal. Resultatet av analysen visar att marginalerna i branschen är mycket små och att konsekvenserna av en låg höjning av assistansersättningarna skulle kunna bli katastrofala. Enligt branschen skulle sju av tio företag kunna vara tvingade att avveckla om inte ersättningen höjs i nivå med kollektivavtalen.

– Den situation vi nu befinner oss i är inte hållbar, om vi i framtiden ska kunna fortsätta erbjuda assistans av god kvalitet och med schyssta villkor, menar Inga-Kari Fryklund.

Assistansföretagen går på knäna

Carina Funck är grundare och ägare av Wisby Assistans. När hon startade företaget var det för att hon själv såg ett behov av ett assistansföretag som var baserat på Gotland, då hennes son hade assistans. Sedan starten 2003 har företaget vuxit rejält och har nu ungefär 200 medarbetare. Men nu är Carina Funck orolig för hur framtiden blir.

– Det finns ingen assistansersättning som täcker lönerna och det har det inte gjort på flera år, säger hon.

Carina Funck menar att alla löneökningar som sker utöver assistansersättningen sker på bekostnad av kvaliteten.

– Vi har redan tvingats dra ner på utbildningar, möten och administrativ personal, säger hon.

Hon välkomnar regeringens och Vänsterpartiets besked, men menar att det inte räcker.

– Alla procent uppåt är bra, men det är lång väg kvar, förklarar hon.

Moment 22

Framöver ser hon en stor risk att behöva ta lån för att betala assistenterna.

– Det är ett Moment 22, menar hon och säger att hon är mycket orolig.

Och Wisby Assistans är inte det enda företaget som har problem med för låga assistansersättningar. Runt om i landet vittnar företagare om samma sak.

JA-assistans i Ockelbo med omkring 40 årsanställda skulle i dagsläget inte klara av löneökningar på märket, om inte ersättningarna höjs i minst motsvararande mån. Enligt vd:n Jens Runesson är företaget redan pressat.

– Rimligen skulle det påverka oss riktigt negativt, säger han.

Börjar bli ohållbart

En rad år har ersättningarna ökat mindre än löneökningarna, vilket börjar bli ohållbart, konstaterar Jens Runesson. Löneökningar på märket är inte att tänka på i det här läget.

– Rent konkret skulle det innebära att vi får börja titta på en avveckling, säger han.

– Vi klarar oss nog till nästa år, men om det inte kommer någon signal att vi kan förvänta oss högre ersättningar nästkommande år så har vi ingen möjlighet att driva verksamheten vidare, fortsätter han och påpekar att regeringens och Vänsterpartiets besked är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt.

Arbetsmarknadsnytt har sökt facket Kommunal. De vill i dagsläget inte kommentera mer än att avtalsförhandlingar pågår och att de grunden vill ha ett avtal på märket.

Daniel MellwingStina Bengtsson

Publicerad av Daniel Mellwing och Stina Bengtsson den 2017-08-23 - 15:11 #AVTAL17

Veckans mest lästa / delade

Myter på

arbetsmarknaden