Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: TT

LO varslar om konflikt på Samhall

LO varslar om konflikt på Samhall

Publicerat av Stina Bengtsson

LO-förbunden varslar om konflikt för Samhallanställda. Den stora konfliktfrågan är den så kallade låglönesatsningen. Om parterna inte kan komma överens kommer övertids- och nyanställningsblockad bryta ut den 12 oktober och strejk den 17 oktober.

Förhandlingarna på Samhallområdet har varit tuffa, som Arbetsmarknadsnytt har rapporterat om tidigare. Och på måndagsmorgonen kom beskedet att LO-förbunden varslar om strejk. Konfliktfrågan, den så kallade låglönesatsningen eller insamlingsmodellen, handlar om att LO-förbunden menar att de som tjänar mindre än 24 000 kronor i månaden ska få ett extra lönepåslag i årets avtal, utöver märket på 6,5 procent på tre år. Almega menar, å andra sidan, att allt ska rymmas inom märket, något som även Medlingsinstitutet bekräftade i maj i år.

– Vi accepterar inte att Almega förvägrar de lågt avlönade Samhallanställda den låglönesatsning som är norm i övriga avtal. Därför tar vi strid för att också Samhalls anställda ska få ta del av låglönesatsningen som alla andra branscher har fått, säger Ann-Marie Stenberg, som är ansvarig för de sju LO-förbundens förhandlingar, i ett pressmeddelande.

– Det är väldigt problematiskt att LO-förbunden nu tar till stridsåtgärder för att spräcka det märke som satts av industrin i årets avtalsrörelse, och som är en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen. LO-förbunden försöker ge sken av att Samhallförbundet inte vill medverka till en låglönesatsning, men det är felaktigt, säger Almegas avtalsansvarige Per Gradén.

Enligt Almega har de erbjudit LO-förbunden låglönesatsningen och vissa förändringar i kollektivavtalet. Totalt ska allt rymmas inom märket.

– Vårt förslag ger till och med mer till dem som tjänar under 24 000 kr per månad än vad LO-förbunden är villiga att ge, säger Per Gradén.

Totalt har Almega ungefär 150 avtalsområden. Hittills har alla avtal i årets avtalsrörelse hamnar inom märket.

– Vår bestämda uppfattning är att vi ska hålla oss inom märket på alla de kvarvarande avtalsområdena, sa Almegas vd Anna-Karin Hatt nyligen till Arbetsmarknadsnytt.

Om parterna inte kommer överens innan 12 oktober kommer konfliktåtgärder i form av övertids- och nyanställningsblockader att bryta ut. Om ingen överenskommelse har gjorts innan den 17 oktober bryter en strejk, ut.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-10-02 - 10:54 #ARBETSMARKNAD #AVTAL17 #AVTALSRöRELSE

Vad kostar du egentligen

för din arbetsgivare?