Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Christine Olsson / TT

LO-utspel hot mot arbetskraftsinvandring

LO-utspel hot mot arbetskraftsinvandring

Publicerat av Redaktör

LO kräver att arbetsgivare bör tvingas motivera varför de vill anställa en person från Syrien. Utspelet kommer efter en granskning om att det pågår en handel med arbetstillstånd i Sverige. Men LO-kravet är opportunistiskt och fel väg att gå. Det menar Karin Ekenger, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.

Tidigare i veckan visade en granskning från SVT Nyheter att flyktingar från krigshärdar betalar stora summor för att få ett arbetstillstånd i Sverige och att aldrig tidigare har så många människor från Syrien fått arbetstillstånd i Sverige. Om ökningen fortsätter i samma takt kommer arbetstillstånd till syrier ha mer än fördubblats i år. SVT Nyheters granskning ledde till att LO gick ut och krävde att arbetsgivare ska tvingas motivera varför de anställer arbetskraft från exempelvis Syrien. Karin Ekenger, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv kallar LO-utspelet för opportunistiskt.

– Det är självklart viktigt att reglerna för arbetskraftsinvandring från tredje land följs och det gör också den stora majoriteten av arbetsgivarna. Men att tvinga alla arbetsgivare att motivera varför de anställer en person från Syrien, som LO kräver i sitt utspel, är helt fel väg att gå, säger Karin Ekenger.

– Ett sådant krav skulle göra det ännu svårare för en del utomeuropeiska medborgare att komma till Sverige för att jobba. Många företag har ett stort behov av att anställa personer från tredje land och det kan röra sig om allt från it-experter, till vårdpersonal och säsongsarbetare inom skogs- och lantbruk, säger hon.

Att arbetsgivare ska motivera varför man anställer arbetskraft från en särskild region är inte rätt väg att komma åt dem som medvetet bryter mot reglerna, anser Ekenger.
– Vi efterlyser i stället mer av riktade myndighetskontroller och tydliga sanktioner mot dem som medvetet missbrukar systemet, säger hon.

Redaktör

Publicerad av Redaktör den 2015-08-12 - 16:46 #ARBETSMARKNAD

Veckans mest lästa / delade

Tillsvidare eller tidsbegränsat

– vad är skillnaden?