Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

LO-fasaden spricker inför avtal16

LO-fasaden spricker inför avtal16

Publicerat av Carl Göransson

Om inte LO frångår industriavtalet och dess lönenormering lämnar Kommunal LO-samordningen i den kommande avtalsrörelsen, avtal16. Det skriver två av fackförbundets företrädare på Dagens Nyheters debattsida.

Undersköterskor måste få större lönehöjningar än industriarbetare. Detta för att minska löneskillnader mellan det två olika yrkesgrupperna. För att det ska vara möjligt måste LO frångå märket, som innebär att den konkurrensutsatta exportindustrin sätter taket för löneökningarna. Det skriver Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal och Lenita Granlund, avtalssekreterare för Kommunal, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Kommande avtalsrörelse måste avgöras av industrins konkurrenskraft, annars skadas den svenska ekonomin, enligt Robert Schön, vice vd för Industriarbetsbetsgivarna. Robert Schön hänvisar till Industriavtalet och säger att några förändringar av relativlönerna inte ryms inom nuvarande lönemodell.

– Det skulle spräcka industrins märke för lönesättningen. Det är viktigt att exportindustrins anställda normerar lönerna. Om det inte skulle vara så försämras den svenska industrins konkurrenskraft, säger Robert Schön i ett tidigare uttalande i Arbetet.

Om inte märket åsidosätts kommer inte Kommunal delta i LO-förbundens samordning inför den kommande avtalsrörelsen, avtal16. Detta trots att man i artikeln skriver att LO-förbundens samordning inför avtalsrörelsen är viktig för den svenska lönebildningen, eftersom den skapar stabilitet på arbetsmarknaden.

Carl Göransson

Publicerad av Carl Göransson den 2015-09-14 - 17:09 #AVTAL16

Veckans mest lästa / delade

Tillsvidare eller tidsbegränsat

– vad är skillnaden?