Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Henrik Montgomery/TT, Fredrik Sandberg/TT

Jeppsson: Positivt att LO vill diskutera LAS

Jeppsson: Positivt att LO vill diskutera LAS

Publicerat av Stina Bengtsson

LO begär förhandling med Svenskt Näringsliv för att skapa vad de menar ska bli tryggare anställningar, meddelade de på en presskonferens på måndagen. Men i skrivande stund har ingen sådan framställan nått Svenskt Näringsliv, enligt vice vd Peter Jeppsson. ”Men vi ser positivt på en diskussion om LAS”, säger han.

– Arbetsmarknaden har blivit alltmer urholkad. Arbetsrätten är inte lika för alla grupper, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vid en presskonferens.

Det LO nu vill är att inleda förhandlingar med Svenskt Näringsliv om att bland annat göra heltid till norm och att sluta använda inhyrd personal. LO menar också att möjligheten till visstidsanställningar är ett problem på svensk arbetsmarknad. Men Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv håller inte med. Han menar att visstidsanställningar fyller en väldigt viktig funktion på arbetsmarknaden, eftersom det många gånger är vägen in för dem som annars skulle gå arbetslösa.

– För väldigt många är alternativet till visstidsanställning ingen anställning alls. Och det är ett mycket stort antal människor som går från visstidsanställning till fast anställning, säger han till Arbetsmarknadsnytt och betonar att steget mellan visstidsanställning och tillsvidareanställning är mycket kortare än det mellan arbetslöshet och tillsvidareanställning.

Flexibilitet

För ett år sedan presenterade LO och Svenskt Näringsliv en rapport som visar att andelen visstidsanställningar inte ökar. Då var de båda organisationerna överens om behovet av den typen av möjlighet till flexibilitet på arbetsmarknaden även om LO ville minska andelen i förhållande till andelen tillsvidareanställningar.

Peter Jeppsson menar också att visstidsanställningarna behövs för att företagen ska kunna möta förändrade kundbehov. Det kan till exempel handla om företag vars verksamhet är säsongsberoende, till exempel skidanläggningar, men även företag där en viss vara blir extra efterfrågad under en begränsad tidsperiod.

Under LO-förbundens presskonferens framkom också synpunkter på Lagen om anställningsskydd. Enligt Marie Nilsson, ordförande för IF Metall fungerar inte LAS.

– Dagens anställningstrygghet handlar om vilken kompetens man har inte om anställningstid, sa hon.

Kompetens bör vara utgångspunkten

Men till skillnad från LO-förbunden ser inte Svenskt Näringsliv det som ett problem.

– Vi tycker att kompetens bör vara utgångspunkten och inte anställningstid, säger Peter Jeppsson.

Men Peter Jeppsson välkomnar än då LO-förbundens initiativ.

– Vi ser positivt på en diskussion om LAS i ett större perspektiv. Den behöver ses över, säger han.

Peter Jeppsson menar att det behövs en diskussion om vad som ska vara utgångspunkten för turordningsreglerna. Där får han medhåll från Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe, som dessutom vill se en ännu bredare diskussion.

– Jag utgår från att LO är beredda att diskutera LAS i sin helhet, inte bara turordningsregler, utan även saklig grund för uppsägning och överhuvudtaget hur man kan förändra regleringen kring omställning och anställningsskydd, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Märklig ordning att gå till media först

I skrivande stund har någon förhandlingsframställan inte kommit in till Svenskt Näringsliv, något som Peter Jeppsson är mycket kritisk till.

– Det är en märklig ordning att gå till media innan de går till oss, säger han.

Framställan förväntas dock komma under dagen eller morgondagen.
– Då ser vi över vad den innehåller och gör en juridisk bedömning. Därefter sätter vi samman en förhandlingsdelegation, avslutar Peter Jeppsson.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-11-06 - 15:38 #ARBETSMARKNAD #AVTALSRöRELSE #LAS

Veckans mest lästa / delade

Den svenska modellen

– från 1938 till idag