Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: TT

Industrin överens – vad händer nu?

Industrin överens – vad händer nu?

Publicerat av Daniel Mellwing och Jakob Stenberg

I fredags kom industrin överens om löneavtal som ska vägleda övriga sektorer på arbetsmarknaden. Märket landade på 6,5 procent på tre år. Nu är frågan om märket kommer att hålla?

Efter tuffa förhandlingar steg under fredagen den vita röken till skyn: industrins parter hade kommit överens. Därmed var märket på plats. Överenskommelsen innebär löneökningar på totalt 6,5 procent under tre år. Avtalen började gälla i lördags och sträcka sig till och med den 31 mars 2020.

På industrins område rymdes avsättningar till deltidspension inom märkets kostnadstak, och för vissa en satsning på de som tjänar under 24 000 kronor i månaden. Men märket är 6,5 procent och inget annat.

– Låglönesatsningen ryms inom det kostnadstak som märket utgör, betonade Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Nu ska flera sektorer komma överens och många följde med spänning handelns förhandlingar i helgen. Att märket följs bekräftades när parterna inom handeln kom överens om nya avtal för anställda i butik, lager och e-handel.

– Vi är nöjda med att kunna leverera ett avtal som följer märket. Det är positivt med ett längre avtal som ger företagen i handeln tydlighet och arbetsro. Samtidigt vet vi att löneökningstakten kommer att bli en tuff utmaning för många handlare med pressad lönsamhet, säger Karin Johansson, vd Svensk Handel.

Även Handelsanställdas förbund välkomnade de nya avtalen.

– I en förhandling är det ett ständigt givande och tagande, men vi är nöjda med de nya avtalen. Lägstalönerna ökar lika mycket som övriga löner. Den enskildes inflytande över arbetstidens förläggning utökas. Vi har också tagit de första stegen till en bättre pensionslösning, vilket är en mycket viktig fråga för många av våra medlemmar, säger Linda Palmetzhofer, förste vice ordförande Handels, i ett pressmeddelande.

I helgen gick även avtalet mellan Visita och Hotell- och restaurangfacket ut. Förhandlingarna pågår alltjämt.

Än så länge går det enligt planerna, märket verkar hålla. Snart ska Sveriges Byggindustrier och Byggnads sätta sig vid förhandlingsbordet. Förra årets avtalsrörelse präglades av strejker och lockouter, men under upprinnelsen till årets förhandlingar har tonen varit god, åtminstone utåt.
Så kanske blir det ändå en lugn färd framöver. Överenskommelsen som presenterades i fredags beskriver Byggnads som ”en framgång för 6F:s krav låglönesatsning i LO-samordningen”. På Twitter skriver Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier: ”att parterna kommit överens om industriavtalet krattar vägen för att våra förhandlingar nu kan gå in i slutskedet”.

Daniel MellwingJakob Stenberg

Publicerad av Daniel Mellwing och Jakob Stenberg den 2017-04-03 - 12:17 #AVTAL17 #AVTALSRöRELSE

Veckans mest lästa / delade

En avtalsrörelse

– så går den till