Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Matt Rourke

Industriföretagare: ”Viktigt att lönerna inte rusar iväg”

Industriföretagare: ”Viktigt att lönerna inte rusar iväg”

Publicerat av Jakob Stenberg

Per Linde, ägare av Linde Metallteknik i Helsingborg, märker att den internationella konkurrensen har blivit allt tuffare på senare år. Men förståelsen för läget är dåligt. ”Vi lever i en bubbla i Sverige, många förstår inte hur verkligheten ser ut för exportberoende företag”, säger han.

Den mekaniska verkstaden Linde Metallteknik har gamla anor. Redan 1944 drogs verksamheten igång och idag ägs familjeföretaget av de fyra barnen till grundaren. Verkstaden är inriktad på konstruktion, tillverkning och montage, med kunder i allt från energiindustrin till pappersindustrin.

Huvudkontoret ligger i Helsingborg, men genom dotterbolag är en stor del av verksamheten förlagd i Frankrike och Norge och agenter finns utspridda över hela Europa. Sammanlagt är ett 50-tal anställda i industriföretaget som omsätter närmare 60 miljoner kronor.

Per Linde, ägare, märker att konkurrensen är betydligt tuffare nu jämfört med för bara några år sedan.

– Det blir tuffare för varje år som går. I Sverige finns några konkurrenter, men bara i Frankrike finns sex-sju stycken. Vi märker samma sak i Tyskland, säger han.

Arbetskraftskostnader är en avgörande faktor, menar Per Linde. Han upplever att förståelsen för den konkurrensutsatta exportindustrin är liten.

– Vi lever i en bubbla i Sverige, många förstår inte hur verkligheten ser ut för exportberoende företag. Vinst är ett central begrepp och något som är absolut avgörande, eftersom motsatsen innebär att företag gör förlust och försvinner. Men det är också centralt för det välstånd vi har i Sverige. Vinsten möjliggör investeringar. Det sambandet talas det inte särskilt mycket om, men jag tycker att det är viktigt att företagare går ut och berättar om det.

Inför avtalsförhandlingarna är Per Linde orolig, inte minst i och med den spruckna LO-samordningen.

– Det gäller att lönerna inte rusar iväg. Det måste man ha klart för sig även från arbetstagarsidan. Facken inom 6F struntar i det, inte minst Byggnads som befinner sig i en sektor som inte är exportberoende på det sätt som andra delar av industrin är. De är hemmabaserade och verkar sakna förståelse för vår situation. Det är oansvarigt.

– Jag är rädd att industrin sätter ett märke och att 6F därefter pressar på för högre nivåer för att visa att de klarar sig utan samordningen. Det vore jättefarligt och kan slå hårt emot vårt välstånd, säger Per Linde.

Jakob Stenberg

Publicerad av Jakob Stenberg den 2016-01-14 - 16:20 #AVTAL16