Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Alla bilder i artikeln kommer från TT

IF Metalls rävsax försvårar märkessättningen

IF Metalls rävsax försvårar märkessättningen

Publicerat av Jakob Stenberg och Daniel Mellwing

Knäckfrågan i årets avtalsrörelse är LO:s krav på dubbla märken. Efter hårda kompromisser inom LO driver IF Metall kravet i industriförhandlingarna. Men hela premissen strider mot industriavtalet, anser arbetsgivarna. Hur kommer IF Metall hantera denna rävsax utan att märket ifrågasätts?

Den exportutsatta industrin ska normera för övriga branscher. Så har det låtit sedan Industriavtalet såg dagens ljus i slutet av 1990-talet, efter år av kaotisk lönebildning och uteblivna reallöneökningar.

Frågan om Industriavtalets framtid har blivit högaktuell i och med den pågående avtalsrörelsen. Inför den föregående avtalsrörelsen sprack LO-samordningen, men när organisationen samlades i höstas för att ta fram en plattform till årets löneförhandlingar var ambitionen att samordningen skulle hålla. LO ville gå fram som en enad front och efter hårda diskussioner blev så också fallet.

ferbe-pressadFackens krav innebär i vanlig ordning höjda lönenivåer, men det som främst håller ihop samordningen är en satsning på de som tjänar under 24 000 kronor i månaden. Det så kallade knäet förhandlades ned från en betydligt högre nivå. Hela poängen är att kravet ska rymmas inom märket, och alltså gälla på alla avtalsområden. IF Metall har åtagit sig att driva kravet i industriförhandlingarna, men vissa menar att de motvilligt gick med på upplägget för att hålla ihop samordningen. Övriga LO-förbund räknar nu med att det löftet hålls.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe har medgett att förhandlingarna inom LO varit tuffa och att vissa skiljesyner inte är borta, men har samtidigt tonat ned att lönekonstruktionen skulle vända omkull på normeringen. Nästan 80 procent av IF Metalls medlemmar ger ett starkt stöd för avtalskravet, visar en undersökning som IF Metall låtit Novus Opinion göra.

Handelsanställdas förbund och Hotell och restaurangfacket är förbund där många medlemmar tjänar under 24 000 kronor. För dem är kravet egentligen viktigare än det är för industrin. Frågan är hur dessa förbund reagerar om LO:s lönekonstruktion inte går igenom.
Fackkonstellationen 6F har flaggat för att om kravet inte är med så är märket inte mycket värt. Även om industrin träffar ett märke så finns risken att 6F inte respekterar detta, precis som förra gången.

Kritiker menar att de dubbla märkena är en konsekvens av att IF Metall velat hålla ihop LO-samordningen till varje pris. Ett för högt pris, enligt arbetsgivarsidan. LO:s krav strider mot Industriavtalet, hävdar Teknikföretagen, och om IF Metall väljer konflikt utifrån en felaktig premiss sägs Industriavtalet upp.

Viktigt att ha i åtanke är att alla fack inom industrin inte ställer krav på en extra satsning för personer som tjänar under 24 000 kronor. Tjänstemannafacken Unionen och Sveriges Ingenjörer driver inte kravet, även om de inte motsätter sig att IF Metall tar den fajten. Utåt sett visar de sitt stöd. Men om Industriavtalets framtid verkligen hänger på detta, hur agerar de då?

Under den föregående avtalsrörelsen blev splittringen inom LO tydlig. Facken inom 6F såg sig själva som en ny maktfaktor och ifrågasatte märkets funktion.
Även om LO denna gång är samordnat, har konflikter bubblat under ytan. Två veckor innan Industriavtalet gick ut ifrågasatte 6F-facken i en debattartikel industrins normerande roll. Liknande tongångar harweihe_profilbild hörts från fackförbundet Pappers. Därmed kan risken för huggsexor öka.

Mycket står därför på spel när industriförhandlingarna närmar sig deadline. Natten till lördag går avtalet ut, på torsdag kväll beräknas ett nytt förslag presenteras.

I det avtalsförslag som Opo presenterade i söndags fanns inte LO:s lönekonstruktion med, vilket IF Metalls ordförande Anders Ferbe kritiserade samma dag som buden hade avvisats. ”Det finns bara ett märke och det sätts i procent”, tweetade Teknikföretagen dagen därpå. Under tisdagen bedömde Nordeas Susanne Spector att fackens krav på dubbla märken inte kommer att gå igenom.

Även om ett industriavtal kommer på plats lär det finnas en del frågor som kräver ett svar:

  • Om kravet på dubbla märken inte går igenom – hur kommer 6F att agera?
  • Om kravet går igenom – överlever Industriavtalet?
  • Hur mycket kan IF Metall kompromissa med arbetsgivarna utan att övriga LO-förbund tappar humöret?

Även om parterna kommer överens till helgen återstår det således att se om överenskommelsen verkligen blir normerande.

Arbetsgivarna menar att industrins förhandlingar måste utgå från industrins villkor. IF Metall har gjort tuffa kompromisser inom LO. Håller korthuset?

 

 

Jakob StenbergDaniel Mellwing

Publicerad av Jakob Stenberg och Daniel Mellwing den 2017-03-29 - 11:11 #AVTAL17 #AVTALSRöRELSE

Veckans mest lästa / delade

Tillsvidare eller tidsbegränsat

– vad är skillnaden?