Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: TT

Förhandlingar mot klockan i hotell- och restaurangbranschen

Förhandlingar mot klockan i hotell- och restaurangbranschen

Publicerat av Jakob Stenberg och Daniel Mellwing

Klockan tickar. En strejk i hotell- och restaurangbranschen närmar sig. Om parterna inte kommer överens innan klockan 06.00 imorgon bitti drabbas 19 hotell i sex städer.

Imorgon klockan 06.00 bryter strejk ut på 19 hotell i sex städer om ingen lösning nås innan dess.

Bakgrunden är att Visita och Hotell- och restaurangfacket, HRF, har skilda syner om löneutrymmet och hur det ska beräknas. Visita har vid flera tillfällen markerat att det finns ett enda märke, 6,5 procent på tre år. HRF har valt en annan linje och tar strid för att märket är 6,5 procent plus det som LO-förbund kallar för en låglönesatsning. Även om medlarna har haft kontakt med parterna under helgen börjar tiden bli knapp.

Morgondagens stridsåtgärder innebär blockad mot nyanställningar, strejk för personal vid de aktuella företagen och blockad mot inhyrning av personal. Bland annat omfattas nio Scandic-hotell och ett flertal andra tunga aktörer inom branschen (se hela listan nedan).

Carina Dietmann, kommunikationsdirektör på Gothia Towers, hoppas att parterna träffar en överenskommelse så snart som möjligt. Om så inte blir fallet får det konsekvenser för verksamheten.

– En reducerad personalstyrka skulle påverka flera delar inom vår verksamhet. Städning av hotellrum eller möjligheter att servera mat är två exempel av flera, säger hon.

Nordic Choice Hotels, som har Clarion-, Quality- och Comforthotellen under sitt paraply, vill i nuläget inte sia om konsekvenserna av en strejk.

– Vi hoppas och tror att parterna kommer överens så att vi slipper en strejk, säger Kenneth Hultgren, kommunikationschef Sverige.

Men om en strejk ändå bryter ut imorgon bitti är ambitionen att minimera skadeverkan.

– Vår ambition är att hålla verksamheten igång och göra så att våra gäster påverkas i så liten grad som möjligt av en eventuell strejk, säger han.

Hela nio Scandic-hotell omfattas av varslet.

– Vi respekterar processen och avvaktar hur det utvecklas. I övrigt hänvisar vi till parterna för att kommentera själva förhandlingen, sade Heidi Wold, Communication director Sweden, Scandic Hotels, nyligen till tidningen Besöksliv.

– Stämningen just nu är att vi är vid gott mod och verksamheten fortsätter precis som vanligt. Vi vidtar inga åtgärder. Inget ska ju hända innan den 19 april. Och vår förhoppning är att parterna kommer överens innan dess.

Företag som omfattas av HRF-varslet:

Stockholm
Berns Group AB, Berzelii Park
Clarion Hotel Amaranten
Grand Hotel Stockholm
Hotel C Stockholm
Radisson Blu Arlandia Hotel
Radisson Blu Hotel Royal Viking Hotel
Scandic Grand Central Hotel
Sheraton Stockholm Hotel

Göteborg
Gothia Towers Hotel
Hotel Scandic Opalen
Hotel Scandic Crown
Hotel Scandic No. 25
Scandic Hotel Europa, Nordstan

Malmö
Hotel Quality View, Hyllie
Hotel Scandic Triangeln

Helsingborg
Hotel Scandic Helsingborg Nord

Umeå
Hotel Aveny

Gävle
Hotel Scandic CH Gävle
Hotel Scandic Väst

Jakob StenbergDaniel Mellwing

Publicerad av Jakob Stenberg och Daniel Mellwing den 2017-04-18 - 16:20 #AVTAL17 #AVTALSRöRELSE #KONFLIKT

Veckans mest lästa / delade

Tungviktarna

på arbetsmarknaden