Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Pontus Lundahl / TT

Här är Sveriges mest företagsvänliga kommuner

Här är Sveriges mest företagsvänliga kommuner

Publicerat av Carl Göransson

Solna är Sveriges mest företagsvänliga kommun, tätt följt av Sollentuna och Vellinge. Samtidigt störtdyker Storfors över 100 placeringar jämfört med fjolårets mätning och det finns nya orosmoln för företagsklimatet i Sverige. Det visar Svenskt Näringslivs årliga granskning av kommunernas företagsklimat.

– Enkätsvaren från 31 000 företagare bekräftar den tudelade bilden: det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras, medan det nationella försämras. Det är naturligtvis oroväckande. Svenska företag behöver ha bästa möjliga förutsättningar på alla nivåer för att kunna vara framgångsrika och bidra till landets välstånd, säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.

I årets mätning behåller Solna sin topplacering, tätt följt av Sollentuna som ligger kvar på andra plats. Det går även bra för Vellinge, Danderyd och Trosa som samtliga placerar sig på topp fem. Dessutom har flera kommuner fått bättre företagsklimat under året och klättrar ordentligt i rankningen. Mariestad och Boden raketökar med 135 respektive 113 placeringar.

Desto sämre går det för Storfors som rasar över 100 placeringar och hamnar på plats 242. Även Tingsryd och Leksand störtdyker 80 respektive 76 placeringar. I listans botten ligger Hällefors, Skinnskatteberg och Pajala. De har inte rört sig nämnvärt från 2014.

– De här kommunerna saknar ofta en fungerande dialog med det lokala näringslivet. De må ha handlingsplaner och strategier för hur företagsklimatet ska bli bättre men utan nära samråd med näringslivet så blir det sällan bra resultat, säger Carola Lemne och tillägger att flera av de kommuner som länge legat nära botten nu tar krafttag för att förbättra sig.

Undersökningen visar också att företagsklimatet på en nationell nivå är sämre än föregående år. Att det blivit sämre tror Carola Lemne har att göra med den förda regeringspolitiken.

– Tyvärr finns det samtidigt en påtaglig oro över att företagsklimatet på nationell nivå nu försämras. Regeringen har presenterat en rad förslag som kommer att försämra förutsättningarna för företagande och jobbskapande, avslutar Carola Lemne.

Företagsklimat är en ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner som Svenskt Näringsliv gör varje år. En stor del av undersökningen utgörs en enkätundersökning som genomförs med företagarna i kommunen. Rankingen tar hänsyn till bland annat kompetensförsörjning, kommunpolitikernas attityder till företagande och tillgång till infrastruktur. Hela undersökningen finns här.

Här är Sveriges tio mest företagsvänliga kommuner:

1. Solna
2. Sollentuna
3. Vellinge
4. Danderyd
5. Trosa
6. Täby
7. Höganäs
8. Kävlinge
9. Upplands Väsby
10. Nacka

Carl Göransson

Publicerad av Carl Göransson den 2015-09-15 - 15:12 #FöRETAGSAMHET