Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Henrik Montgomery/TT

Förlegade regler om arbetstid hotar matkasseföretag

Förlegade regler om arbetstid hotar matkasseföretag

Publicerat av Daniel Mellwing

Brist på flexibla arbetstider är ett stort bekymmer för alla de matkasseföretag som nu växer fram på nätet, betonar Tomas Kull, vd för Mathem.se. ”Vi omfattas av avtal som kraftigt begränsar tiderna som vi får jobba, vilket även påverkar utnyttjandegraden på våra maskiner om vi automatiserar. Om inget händer är risken att vi tvingas flytta ut delar av verksamheten till andra länder”, säger han.

Mathem.se är Sveriges största matbutik på nätet. Företaget omsätter omkring 800 miljoner kronor och har 800 anställda. Affärsidén är enkel, kunderna beställer maten online och får den levererad hem till dörren. Den här typen av e-handel har ökat kraftigt på senare tid, i dag omsätter matkassebranschen miljardbelopp.

Men konkurrensen är tuff och marginalerna små, vilket gör att det är svårt att få lönsamhet i affärerna. Mathem kör ut varor sju dagar i veckan och snabba och flexibla leveranser är av största vikt. Även om företaget erbjuder färdiga matkassar sker merparten av försäljningen genom att kunderna själva plockar ihop varor i webbutiken. Det här ställer extremt höga krav på effektivitet när varorna ska plockas och packas på lagren i Stockholm och Göteborg, betonar Tomas Kull, vd på Mathem. Det finns gott om länder med lägre arbetskraftskostnader än Sverige.

– Man ska komma ihåg att e-handeln är mycket mer personalintensiv än vanlig handel. För konsumenterna spelar det ingen roll var varorna plockas och packas, det som spelar roll är att varorna håller hög kvalitet och uppfyller konsumenternas förväntan. Till exempel kan varorna packas i närliggande grannländer som Danmark, Norge, Tyskland, Estland eller Polen. Inom detaljhandeln finns det definitivt en risk att vi i Sverige blir utkonkurrerade, säger han.

Trenden inom e-handeln är att det sker en kraftig ökning av automatisering, så även hos Mathem. Men att investera i automatiserade processer är dyrt och svårt, inte minst i Sverige, berättar Tomas Kull. Till exempel så finns det regleringar om arbetstider som försvårar för företagen.

Inom vissa avtal är det egentligen förbjudet att jobba på kvällar efter klockan 18 eller på helger. Mathem omfattas av butiksavtalet som innebär att de anställda inte kan schemaläggas mellan klockan 24 och 5 på morgonen. Dessutom måste de betala ob-tillägg efter klockan 18.15 på vardagar, efter klockan 12 på lördagar samt på söndagar och helgdagar.

– Vi omfattas av ett avtal som kraftigt begränsar tiderna som vi får jobba, vilket även skulle påverka utnyttjandegraden av våra maskiner om vi automatiserar. Vi vill gärna investera omkring 100 miljoner kronor i maskiner men det blir tufft om maskinerna bara kan gå 10-11 timmar om dygnet. Om inget händer är risken att vi tvingas flytta ut delar av verksamhet till andra länder, säger han.

Mathem får in de flesta beställningarna mellan sju och tio på kvällen. Det bästa vore om personalen kunde börja plocka och packa varorna redan samma kväll som ordrarna kommer in, menar Tomas Kull.

– Om våra anställda kunde börja jobba klockan 23 skulle kunderna få sina leveranser snabbare. Istället måste de vara på jobbet klockan fem på morgonen, vilket många inte föredrar. Den tiden på morgonen fungerar inte lokaltrafiken alls, utan många får ta nattbussen vid 3 på morgonen. Jag tror att de flesta hade föredragit att börja klockan 23 och vara hemma strax efter 8 på morgonen, säger han.

Tomas Kull hoppas att frågan tas upp i avtalsrörelsen och att det förhandlas fram flexiblare och bättre villkor för branschen. Annars är risken att jobben lämnar Sverige.

– Det behövs jättestora förändringar. Vi behöver ett nytt bra avtal som gör att vi kan konkurrera på riktigt, säger han.

Om arbetstiderna utökades och blev mer flexibla skulle företaget kunna anställa fler.

– Mat på nätet har en enorm potential att växa. Kan vi öka utnyttjandegraden, bli mer effektiva och kapa kostnader är det klart att vi kan anställa fler. Dessutom kan vi vässa erbjudandet till konsumenterna, säger han.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2016-01-20 - 10:40 #AVTAL16

Veckans mest lästa / delade

Myter på

arbetsmarknaden