Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: TT

Företagare rasar över Arbetsmiljöverkets mobilspel

Företagare rasar över Arbetsmiljöverkets mobilspel

Publicerat av Daniel Mellwing och Jakob Stenberg

Kritiken växer mot Arbetsmiljöverkets mobilspel ”The Boss – var går din gräns?”. Restaurangföretagaren Paolo Roberto rasar och flera byggföretag ifrågasätter att myndigheten svartmålar företagare, dessutom med skattepengar.

Under onsdagen uppmärksammade Arbetsmarknadsnytt det mobilspel som Arbetsmiljöverket ger ut, ”The Boss – var går din gräns?”. I kampanjen vill myndigheten illustrera hur arbetsgivare kan frestas att kompromissa med anställdas säkerhet. Spelets trailer på Youtube inleds med frågan ”Vad är viktigast för dig – pengar eller människor?”.
Både Visita och Svenskt Näringsliv ifrågasatte kraftigt både syftet och användningen av skattepengar för att finansiera spelet.

Nu växer kritikstormen mot spelet, som fokuserar på restaurangbranschen och byggbranschen.

På Twitter rasar restaurangföretagaren Paolo Roberto: ”En statlig myndighet kastar skit och förolämpar 120000 svensk företag. Klart det finns skitstövlar men majoriteten av alla bossar är inga bossar utan hårt arbetande individer som aldrig skulle använda oschysst metoder! Jag jobbar inte sju dagar i veckan för att bli kallad svin”.

Under torsdagen hade trailern med fokus på restaurangbranschen 452 365 visningar på Youtube och motsvarande film för byggbranschen hade visats 158 924 gånger. I den sistnämnda filmen frågar en röst ”Hur skulle du känna om en av dina anställda omkom på grund av ditt fusk?”.

Flera byggföretagare ifrågasätter Arbetsmiljöverkets kampanj. Peder Johansson, vd på byggföretaget Elstyr Installation, anser att osund konkurrens inte är okej, men att det inte heller är okej att göra den här typen av spel för skattepengar.

– Jag har inte spelat spelet och tänker inte göra det heller. Men enligt min syn så pekar dem ut alla företagare i sin reklamfilm, även de seriösa som anstränger sig för att göra rätt. Och jag tror att många fler ser reklamfilmen utan att ägna tid åt spelet, säger Peder Johansson.

Även Charlie Eldh, vd på Flens Byggmaskiner, är tveksam till kampanjen.

– Jag har kikat på appen och vet faktiskt inte riktigt vad jag ska säga. Innehållet är väl okej som budskap, men som vanligt vänder sig Arbetsmiljöverket till vanliga svenska företag som i de flesta fall försöker att göra rätt, säger han.

I ett svar till Arbetsmarknadsnytt under onsdagen menade Arbetsmiljöverket att de har valt att lyfta fram de två branscherna då det ”Enligt analyser på EU-nivå och erfarenheter från systermyndigheter i andra länder finns det näringar där problemet är mer vanligt än i andra. Branscher som brukar nämnas är hotell- och restaurant, bygg, transport och gröna näringar (jordbruk/skogsbruk/bärplockning). Därför valde vi att prioritera just bygg och restaurang i The Boss”.

Men Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges Byggindustrier, anser att agerandet är olyckligt.

– Sveriges Byggindustrier tycker det är viktigt att Arbetsmiljöverket lyfter frågan om osund konkurrens. Men själva utformningen väcker frågor om myndigheten prioriterar rätt saker. Är det inte bättre att Arbetsmiljöverket spenderar sina resurser på att faktiskt verka mot osund konkurrens, till exempel genom att åka ut för att säkerställa att endast behöriga personer verkar på våra byggarbetsplatser, säger han.

Istället för att svartmåla byggbranschen skulle Arbetsmiljöverket kunna lyfta fram det positiva arbete som görs för att motverka osund konkurrens, anser Mats Åkerlind.

– Sveriges Byggindustrier har verkat för regler om personalliggare, lagregler om arbetsgivardeklaration på individnivå och anmälningsplikt. Ju fler små och medelstora företag som ansluter sig till oss, desto större möjlighet ges vi att verka för en sundare konkurrens, avslutar han.

Arbetsmiljöverket har meddelat att de inte har möjlighet att svara på frågor under dagen, men har lovat att återkomma.

Daniel MellwingJakob Stenberg

Publicerad av Daniel Mellwing och Jakob Stenberg den 2018-01-11 - 16:00

Tungviktarna

på arbetsmarknaden