Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: TT

Förenklat anställningsstöd en svår nöt

Förenklat anställningsstöd en svår nöt

Publicerat av Jakob Stenberg

Regeringen rensar upp i djungeln av anställningsstöd. Men Martin Ådahl, chefsekonom på Centerpartiet, efterfrågar en bredare satsning. ”Det är bra med ett gemensamt lönetak och att traineejobben slopas, men varför tar man inte också bort extratjänsterna”, säger han.

Förvirrande, kortsiktigt och krångligt. Kritiken mot den breda paletten av anställningsstöd har varit omfattande, inte minst från arbetsgivarhåll.

Tanken med anställningsstöd är att möjliggöra för arbetsgivare att få en ersättning vid anställning av personer som står långt ifrån arbetsmarknaden eller är nya i Sverige. En typ av riskpremie. Men under lång tid har anställningsstöden, i plural, inneburit en djungel. Till och med medarbetarna på Arbetsförmedlingen har haft svårt att navigera genom djungeln.

– Det har varit så många olika anställningsstöd att det ofta har varit svårt för våra medarbetare att veta vilket stöd som skulle passa bäst till en person. Det är inte säkert att den kompetensen alltid har funnits, sa Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör, under ett Fores-seminarium.

För att möta problematiken beslutade regeringen i förra veckan att rensa upp bland de olika anställningsstöden. Fem anställningsstöd blir ett, så kallade introduktionsjobb, och bland annat två former av traineejobb avskaffas.

Under seminariet medgav arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att det var svårare att förenkla anställningsstöden än vad hon trodde under valrörelsen. Men regeringen har lyssnat på arbetsgivarnas krav på enklare systemet, underströk hon.

– Vi slår i princip samman alla anställningsstöd till ett. Dessutom inför vi ett lönetak på 20 000 kronor.

– Samtidigt är det viktigt att förstå anställningsstöd inte löser alla problem på arbetsmarknaden, sa Ylva Johansson.

Vill ha bort extratjänsterna

Martin Ådahl, chefsekonom på Centerpartiet, instämde i att subventioner ska vara en insats först efter att jobb i företag, inträdesjobb eller utbildning inte har gett resultat.

– Det är bra med ett gemensamt lönetak och att traineejobben slopas, men varför tar man inte också bort extratjänsterna?

Ådahl lyfte fram att regeringens prognos skiljer sig från andra bedömares.

– De har en helt annan prognos. Jag oroar mig för att regeringen planerar att placera folk i åtgärder som gör att de inte syns i statistiken. Det fruktar jag, sa Martin Ådahl.

Även Svenskt Näringsliv har riktat kritik mot regeringen.

– Jag är inte säker på att det kommer få en jättestor effekt därför att stöden administreras ju fortsatt av Arbetsförmedlingen. Det är en myndighet som vi vet fungerar dåligt och har lågt förtroende både hos allmänheten och företagarna, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, till Sveriges Radio.

Lars Calmfors, professor emeritus och forskare vid Institutet för näringslivsforskning, IFN, höll med om att anställningsstöd inte är de allenarådande lösningen på arbetsmarknadens växande tudelning.

– Arbetsmarknadspolitik är alltid svårt. Det finns inga alexanderhugg. Däremot finns det saker som kan förbättras, konstaterade Lars Calmfors.

Jakob Stenberg

Publicerad av Jakob Stenberg den 2017-09-11 - 09:36 #ARBETSLöSHET #ARBETSMARKNAD

Veckans mest lästa / delade

En avtalsrörelse

– så går den till