Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: TT

Facken inom industrin avvisar medlarbud

Facken inom industrin avvisar medlarbud

Publicerat av Redaktör

Industrifacken säger nej till det första lönebudet från Opo. Arbetsgivarsidan å sin sida accepterar budet.

Industrins förhandlingar är på sluttampen. Under söndagen mottog parterna ett första lönebud från industrins särskilda medlare, de opartiska ordförandena (Opo).  Avtalsförslaget innehåller 5,9 procent, fördelat på tre år.

Nu har parterna gett sina svar.

Facken inom industrin avvisar budet. I sitt svar skriver man att ”hemställan saknar nödvändiga avsättningar till system för arbetstidsförkortning-deltidspension/flexpension och en låglönesatsning för LO-förbunden”. Dessutom anser facken att avtalsvärdet är för lågt.

”För att en slutlig hemställan ska kunna antas av Facken inom industrin behöver den innehålla lösningar på deltidspension/flexpension samt en låglönesatsning. Dessutom behöver avtalsvärdet vara högre. Det gäller oavsett avtalsperiodens längd”, skriver Facken inom industrin i ett pressmeddelande.

Avtalsvärdet om 5,9 procent är alldeles för lågt, enligt IF Metalls förbundsordförande  Anders Ferbe.

– Det är ett mycket besvärligt läge och många tuffa diskussioner som väntar under slutförhandlingarna de kommande dagarna, säger han till IF Metalls hemsida.

Arbetsgivare inom industrin säger däremot ja till budet. Men lönebudet är på smärtgränsen, enligt Industriarbetsgivarna.

– Vi konstaterar att arbetskraftskostnaderna i Sverige under flera år har stigit med upp till 0,5 procent mer per år än i våra konkurrentländer. Många av våra medlemsföretag har en tuff situation, i synnerhet inom stålindustrin. Mot den bakgrunden är det här budet från OpO ett högt bud, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, i en kommentar.

Trots det har Industriarbetsgivarna accepterat budet.

– Vi bedömer att budet ligger på den nivå som är smärtgränsen för stärkt konkurrenskraft. Men vi har valt att säga ja, då det innehåller en nedväxling av löneökningstakten. En nedväxling av löneökningstakten är vårt mest prioriterade krav, säger Per Widolf.

Eva Glückman, förhandlingschef på Trä- och Möbelföretagen:

– Vår styrelse har kommit fram till att, även om kostnadsnivån är hög, så är ett treårigt avtal av stor betydelse dels för att säkra arbetsfreden, men dels också för att medlemsföretagen då får möjlighet att fokusera på verksamhetens långsiktiga spelregler.

Nu väntar slutförhandlingar och slutlig hemställan. Natten till lördag löper nuvarande avtal ut.

Redaktör

Publicerad av Redaktör den 2017-03-27 - 17:08 #AVTAL17 #AVTALSRöRELSE

Veckans mest lästa / delade

Arbetsfred

eller konflikt?