Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Maja Suslin/TT

Dörrar stängs mellan parterna

Dörrar stängs mellan parterna

Publicerat av Redaktör

Det blir inga fortsatta samtal mellan Svenskt Näringsliv och LO om att förenkla för nyanlända att få jobb. Samtalen bröt samman i helgen. Enligt Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, är LO inte beredda att ”sätta allmänintresset före det egna särintresset”, vilket gör att parterna inte kan lösa frågan tillsammans.

Att få nyanlända och personer med låga kvalifikationer i arbete är en av Sveriges största utmaningar just nu. Arbetsförmedlingens prognos för november visade att tudelningen på arbetsmarknaden ökar och att vissa grupper är överrepresenterade i arbetslöshetsstatistiken. LO och Svenskt Näringsliv möttes i helgen för att diskutera tänkbara vägar framåt, men samtalen bröt samman.

– LO-ledningen stänger dörren för effektiva åtgärder som kan bidra till att hjälpa fler nyanlända in på arbetsmarknaden. Det är djupt beklagligt och ett misslyckande för den svenska modellen, säger Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

Hon påpekar att Svenskt Näringsliv i ett års tid har tagit upp de växande problemen med LO.

– Visserligen säger sig LO vara beredda att prata med oss, men de konstaterar nu rakt ut att de aldrig kommer kunna gå med på de åtgärder som krävs och som både erfarenhet och forskning visar behövs. Därmed är det nu upp till regering och riksdag att reformera arbetsmarknaden så att fler lågutbildade kan få jobb, säger hon.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, tycker också att det är ett misslyckande. Enligt LO har diskussionerna handlat för lite om kollektivavtalsenliga löner och att lösningarna bör vara tillfälliga, samt anpassas utifrån olika branscher.

– Bristen på ansvarstagande från Svenskt Näringsliv är häpnadsväckande när Sverige står inför en av de största utmaningarna i modern tid. Det är ett slag mot hela den svenska modellen, säger han i ett pressmeddelande.

Carola Lemne konstaterar att LO:s tonläge har blivit allt mer konfrontativt den senaste tiden.

– Detta är en oroväckande utveckling, vi behöver fackliga centralorganisationer som klarar av att förändras i takt med att vårt land möter nya utmaningar, säger hon.

Redaktör

Publicerad av Redaktör den 2016-12-19 - 11:05 #ARBETSLöSHET #ARBETSMARKNAD

Veckans mest lästa / delade

Att sluta på en

arbetsplats