Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Anders Wiklund / TT

Byggstrejken hotar hela branschen

Byggstrejken hotar hela branschen

Publicerat av Redaktör

Igår kväll avvisade Byggnads återigen medlarnas bud och klockan 06.00 i morse drog den varslade storstrejken igång. För Nybergs Bygg och måleri kan en långvarig strejk bli kostsam.  ”Strejken kostar oss 60-75 000 kronor om dagen, det är bara att räkna framåt, det handlar snabbt om enorma summor”, säger vd:n Fredrik Bylin.

I ett första skede påverkar strejken 525 arbetsplatser och 9 700 arbetare, och om ingen lösning nås kommer strejken att utökas ytterligare. Enligt TT kan uppemot 20 000 anställda och långt över 500 arbetsplatser beröras av Byggnads trestegsraket.

– Det drabbar alla. Sjukhus, bostadsbyggen och industrier. Både stora och små företag och även stora materialleverantörer berörs, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

Ett företag som är uttaget i strejk är Havator, som är specialister inom krantjänster, transporter och hantering av tungt gods.

– Det kommer att få kännbara konsekvenser för vår verksamhet. Redan nu börjar kunderna att ta in andra aktörer för att vara på den säkra sidan, säger Maria Olofsson, HR-chef på Havator.

Hon har svårt att på rak arm bedöma hur stora kostnader det handlar om, då en stor del av verksamheten stannar av. Klart är dock att företagen redan nu tappat arbeten på grund av strejken.

Hur ser ni på kravet på 3,2 procents löneökningar? Hur skulle sådana löneökningar påverka er?

– Lönekostnaderna utgör en stor del av våra totala kostnader så självklart kommer det att bli en kännbar påverkan vid ett sådant procentuellt läge, säger Maria Olofsson.

Byggnads har under förhandlingarna bland annat tagit strid för att behålla det nuvarande ackordslönesystemet, medan arbetsgivarna har velat slopa ”tvångsackordet”. Det har varit en infekterad fråga.

– Arbetsgivarna har, hela resan igenom, fokuserat på att få bort vår möjlighet till inflytande och delaktighet på arbetsplatserna genom att förändra våra lönesystem. Därför har vi hamnat där vi är idag, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Men i medlarnas senaste bud (som innehöll löneökningar i linje med märket på 2,2 procent) fanns det inga förändringar av dagens prestationslöner. Det senaste budet var en rak förlängning av det befintliga avtalet och därmed borde alla hinder som Byggnads sett de senaste dagarna varit undanröjda, betonar Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

– Nu är det uppenbart att det bara handlar om en maktkamp inom LO-förbunden om vilket förbund som ska sätta lönenivån i Sverige. Vad Byggnads vill är att deras höglöneförbund ska dra ifrån ännu mer. De bryr sig inte om att det sker på de kvinnodominerade låglöneförbundens bekostnad. Att Byggnads vill frångå en solidarisk lönemodell som gett reallöneökningar åt alla är djupt oroväckande, säger han.

Men Byggnads avfärdar påståendet om att de strejkar för att spräcka märket. ”Det bud medlarna presenterade är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej”, skriver Byggnads i ett pressmeddelande.

Ska vi vara en framtidsinriktad bransch, möta internationell konkurrens och storslagna byggplaner så kan vi inte lämna kvinnor, ungdomar och nyanlända utanför. Och vi måste få ordning och reda i branschen, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv, är oroad över utvecklingen.

– Byggnads agerar ansvarslöst och spelar ett högt spel där svenska jobb och svensk välfärd nu hotas på allvar. Arbetsgivarna inom Svenskt Näringsliv står enade bakom Sveriges Byggindustrier för ett byggavtal som värnar märket och svensk byggindustris konkurrenskraft, säger han.

Igår meddelade även Målareförbundet, som också ingår i konstellationen 6F, att de utökar sina stridsåtgärder och varslar ytterligare 14 hela företag.

– Det är tydligt att Målareförbundet agerar enligt en större spelplan som är satt av 6F, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen.

Kostnaden för byggstrejken är 100-200 miljoner kronor per dag, enligt TT. Nybergs bygg och måleri, i Örnsköldsvik är ett av företagen som drabbas. Hela företaget är uttaget, totalt är det 34 personer som inte kan jobba.

– Jag förstår faktiskt inte varför vi är uttagna. Vi anställer invandrare, lärlingar och kvinnor, just de här bitarna som Byggnads har sagt att de tycker är viktigt, säger vd:n Fredrik Bylin.

Om strejken blir långvarig kommer den att slå hårt mot företaget.

– Strejken kostar oss 60-75 000 kronor om dagen. Det är bara att räkna framåt, det handlar snabbt om enorma summor. Dessutom kommer våra underleverantörer att drabbas hårt. Vi anlitar ju till exempel elektriker och rörmokare som nu blir utan jobb, säger han.

Krav på 3,2 procents löneökningar är alldeles för högt betonar han.

– Det blir mycket extra i månaden, och det är slutkunden som får betala. Risken är att vi tappar till utländska firmor. Det rimliga vore att följa industrins normering, säger han.

Redaktör

Publicerad av Redaktör den 2016-04-12 - 09:46 #AVTAL16

Veckans mest lästa / delade

Att sluta på en

arbetsplats