Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: TT

Byggföretag drabbat av strejk gång på gång

Byggföretag drabbat av strejk gång på gång

Publicerat av Daniel Mellwing

Det är ingen slump vilka företag som tas ut när Byggnads strejkar. De senaste åren har vissa byggföretag drabbats gång på gång. Nu ryter företagen ifrån. ”Det är inte rimligt att vi ständigt är med på deras varsellistor. Men de vet ju att de träffar tung och viktig industri”, säger en byggföretagare som vill vara anonym.

Vissa företag drabbas gång på gång när Byggnads använder konfliktvapnet. Kranföretaget Flens byggmaskiner har till exempel blivit uttaget i strejk fem gånger de senaste åren.
”Byggnads tar ut oss eftersom det är en genväg till att få stopp på ett bygge. Byggkranar är centrala på en byggarbetsplats. Utan kranen så stannar en stor del av bygget”, sade vd:n Charlie Eldh, nyligen i en intervju på Svenskt Näringslivs hemsida.

Även Havator, som är specialister inom krantjänster, transporter och hantering av tungt gods, har tagits ut flertalet gånger, exempelvis 2013, 2014 och 2016. I samband med att byggstrejken bröt ut i våras vittnade Maria Olofsson, HR-chef på företaget, om kännbara konsekvenser.

– Redan nu börjar kunderna att ta in andra aktörer för att vara på den säkra sidan, sade hon till Arbetsmarknadsnytt.

Ytterligare ett exempel är ett byggföretag i Norrland, vars huvudsakliga uppgift är att genomföra bygguppdrag mot tung industri. Vd:n vill dock att hans eget och företagets namn är anonymt. Frågan kan vara känslig.

Vd:n berättar att företaget har specialkompetens inom om- och tillbyggnader och industriservice. Om deras arbete hindras slår det hårt mot viktig industri. Det har Byggnads också snappat upp. De senaste åren har Byggnads riktat stridsåtgärder mot företaget vid ett flertal tillfällen.

– Det är inte rimligt att vi ständigt är med på deras varsellistor, men de vet ju att de träffar tung och viktig industri. Det känns också som att de ger sig på företag som de inte tycker om, säger han.

Senast företaget blev uttaget i strejk var i våras när byggkonflikten bröt ut. Ett antal personer som utför arbeten på industrin togs ut.

– Industrin är känslig, det vet Byggnads. Det kan handla om 10-15 miljoner per dag om man tvingas stänga en sådan verksamhet som det handlade om, säger han.

För byggföretaget var konflikten också kostsam, betonar han.

– Konflikten kostade väl oss omkring 300 000-400 000 kronor innan allt var klart. Men det är svårt att räkna på alla kostnader. Vad kostar det att 100 gubbar går runt och pratar om konflikten istället för att jobba?, säger han.

Att företaget återkommande utsätts för varsel och strejker är så klart ingen höjdare, betonar han.

– Det är inte rimligt. Vi är ju långt ifrån den största arbetsgivaren, vi har omkring 80-100 anställda. Byggnads skada är inte proportionerlig kan jag tycka. Det här skapar en oro, inte minst hos kunder som i sin tur på sikt kan äventyra deras egna medlemmars anställningstrygghet. Vi har fått en del slängar, så det är klart att det finns en risk att kunden väljer en annan leverantör, säger han.

Byggnads agerande har varit oansvarigt och utstuderat, betonar han.

– Det är ju inte slumpen att vi väljs ut hela tiden. De har siktet inställt på industrin, och sådana företag de inte tycker om. Jag tycker att de missbrukar konfliktvapnet, säger han.

– Byggarbetare är inte direkt är underbetalda i ett omvärldsperspektiv, vilket gör deras agerande än mer oansvarigt, säger han.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2016-10-25 - 12:28

Veckans mest lästa / delade

Tungviktarna

på arbetsmarknaden