Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

Bilindustrin går starkt – men hinder på vägen

Bilindustrin går starkt – men hinder på vägen

Publicerat av Redaktör

Bilindustrin går fortsatt bra. Även maskinindustrin är på väg uppåt så konjunkturen förbättras på en bredare front än tidigare, skriver Teknikföretagen i sin senaste konjunkturprognos. Däremot går det trögt för teleindustrin som kraftigt minskat sin verksamhet i Sverige.

Bilindustrin har gått bra, medan övriga branscher har haft det kämpigt. Så har det sett ut den senaste tiden för svensk teknikindustri. Men i Teknikföretagens senaste konjunkturprognos finns viss optimism. Nu visar även maskinindustrin tecken på förbättringar.

– Vi kan konstatera att vi har mer robust konjunktur, trots all politisk oro och annat som vi ser runt omkring oss och det här gör att vi nu ser att investeringarna börjar ta fart. Ordentligt i Tyskland. I Sverige och USA från en låg nivå. Det här är positivt för maskinindustrin i Sverige, säger Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen, i en kommentar.

När Anders Rune ser på konjunkturutsikterna framåt konstaterar han att tillväxten i Asien, främst i Kina, Japan och Sydkorea, börjar se bättre ut.

– Intressant är också att det går bättre i Europa. Det är faktiskt så att vi har en tillväxt här i industrin i Europa som är bättre än den i USA och det här är viktigt för teknikföretag i Sverige, säger han.

Samtidigt höjer han ett varningens finger. Den tidigare draghjälpen från personbilsindustrin internationellt ser ut att dämpas, betonar han.

– Bland svenska teknikföretag så är det ju bilindustrin som har gått bäst i fjol och så kommer det även att vara i år. Men längre fram så kommer bilindustrin inte att dra lika kraftigt som tidigare. Internationellt kan vi konstatera att personbilsföretag i USA och den kinesiska marknaden inte växer som förut.

Även begränsningar i produktionskapacitet kan innebära hinder.

– Tittar vi på lastbilarna så når Europa nog en puckel på 3 000 enheter, och det blir nog inte så mycket längre fram, säger han.

Redaktör

Publicerad av Redaktör den 2017-05-22 - 15:44 #KONJUNKTUR