Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Anders Wiklund / TT

Arbetsförmedlingens lösning: räkna inte ungdomarna

Arbetsförmedlingens lösning: räkna inte ungdomarna

Publicerat av Carl Göransson

Regeringen vill att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Arbetsförmedlingen föreslår en omstridd lösning för att nå dit: räkna inte in ungdomarna i arbetslöshetsstatistiken. Det får nationalekonomen Lars Calmfors att rasa.

I en intervju i Dagens industri föreslår Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg att man inte ska räkna in unga under 20 år i arbetslöshetsstatistiken. Enligt Sjöberg blir målet om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 lättare att nå om man tar bort ungdomarna ur statistiken. Utan dem försvinner nästan hela avståndet till de EU-länder som leder ligan.

– Jag skulle gärna se att vi ska mäta dem mellan 20 till 74 år, säger Mikael Sjöberg.

Sjöbergs uttalande får Lars Calmfors, nationalekonom och professor i internationell ekonomi, att rasa.

– Det vore inte smakligt. Det är inte så bra att precisera ett mål som inte är tydligt. Då börjar man leta efter definitioner som passar, säger Lars Calmfors i Dagens industri.

Dessutom menar Lars Calmfors att det är fel att ha ett sysselsättningsmål som är relativt till övriga Europa.

– Det är konstigt att ha ett mål som beror på hur det går för andra länder. Det är inte en tävling där det gäller att vara bäst som Eurovision Song Contest. Vi vill ha ned arbetslösheten för att det är viktigt i sig, avslutar han.

Arbetslösheten bland unga i Sverige är nästan tre gånger så hög som hos övriga befolkningen. I april 2015 låg arbetslösheten i Sverige på 8,3 procent enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Motsvarande siffra för ungdomsarbetslösheten var 23,9 procent.

 

Carl Göransson

Publicerad av Carl Göransson den 2015-05-26 - 13:44 #ARBETSLöSHET