Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?

Ännu ingen lösning på assistenskonflikten

Ännu ingen lösning på assistenskonflikten

Publicerat av Stina Bengtsson

Hotet om strejk inom assistansbranschen finns kvar. I förra veckan aviserade regeringen en höjning av assistansersättningen, men den räcker inte för att täcka kostnaderna för lönehöjningar enligt märket. Och nu råder fullt ordkrig mellan Vårdföretagarna och Kommunal.

”Vi är ute efter att branschen ska överleva”, skriver Vårdföretagarnas vd Inga-Kari Fryklund i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Hon förtydligar att det inte handlar om att höja företagens vinster, utan om att skillnaden mellan kostnadsökningar enligt märket på 6,5 procent på tre år och regeringens höjning av ersättningarna med 4,05 procent över samma tid är alldeles för stora.

Inga-Kari Fryklund menar att de personliga assistenterna är hjältar som varje dag tar hand om människor med stora behov av hjälp. Hon och Vårdföretagen anser att assistenterna förtjänar bra villkor och löneökningar. ”Men när regeringen så tydligt visar att denna yrkesgrupp inte är värd detta blir situationen ohållbar”, skriver hon.

Men medan Vårdföretagarna tycker att Kommunal ska rikta sin frustration mot regeringen, som inte höjer ersättningarna i nivå med kostnadsökningarna, så kritiserar Kommunal Vårdföretagarna. Kommunals avtalssekreterare menar i en replik i Svenska Dagbladet att det är självklart att privat anställda personliga assistenter ska ha samma löneökningar som alla andra. ”Problemet är att Vårdföretagarna inte håller med i praktiken”, skriver hon och förklarar att anledningen till att de har varslat om konflikt är att de inte kan gå med på att personliga assistenter får en löneökning som är mindre än hälften än alla andra på arbetsmarknaden.

Rävsax

Vårdföretagen är en del av Almega. Därför har Almegas vd, Anna-Karin Hatt, också gett sig in i debatten. I en kommentar på sin blogg skriver hon: ”Förhandlingarna har präglats av den rävsax som regeringen försatt området i, genom att de senaste åren inte höja den statligt beslutade assistansersättningen i nivå med den kollektivavtalade löneutvecklingen.”

Arbetsmarknadsnytt har tidigare skrivit om hur företag inom assistansbranschen har tvingats skära ner på kvaliteten för att kunna hålla lönerna på rätt nivå trots att ersättningarna sackar efter.

– Rent konkret skulle det innebära att vi får börja titta på en avveckling, sa då JA-Assistans vd Jens Runesson som kommentar till om lönerna skulle höjas enligt märket ytterligare en gång utan att ersättningarna höjdes i motsvarande mån.

I en annons i tidningen Metro uppmanar nu Vårdföretagarna finansminister Magdalena Andersson att lyfta frågan om assistansersättningarna i budgetförhandlingarna. Höjningen på 4,37 i timmen räcker inte, utan det behövs 6,40 kronor i timmen för att gå runt, menar de och avslutar med: ”Vi vill inte att seriösa företag tvingas bort från den svenska modellen och kollektivavtal.”

– Våra medlemsföretag inom personlig assistans vill höja sina medarbetares löner. Men regeringen omöjliggör det genom att inte höja ersättningsnivån i nivå med kostnadsökningarna som följer av kollektivavtal. Vi vill genom vår kampanj påtala det då vi upplever att vi inte får gehör från regeringen i frågan, kommenterar Inga-Kari Fryklund.

Nu har Medlingsinstitutet tillsatt en medlare.

– Det kommer bli en svår utmaning att hitta en lösning då branschen inom personlig assistans har ett mycket pressat ekonomiskt läge och intäktsnivån styrs av staten, säger Inga-Kari Fryklund.

Om inte parterna kommer fram till en lösning bryter en konflikt ut den 8 september.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-08-29 - 16:19 #ARBETSMARKNAD #AVTAL17 #AVTALSRöRELSE #KONFLIKT

Veckans mest lästa / delade

Arbetsfred

eller konflikt?