Arbetsmarknadsnytt

Nyheter
Bloggar
Snabbfakta
Vad kostar din lön?
Foto: Leif R Jansson / TT

6F känner sig inte bundna av industrins krav

6F känner sig inte bundna av industrins krav

Publicerat av Redaktör

Byggnads, Elektrikerna, Målarna, Seko och Fastighetsanställdas förbund förhandlar just nu om gemensamma avtalskrav mot arbetsgivarna. De är tveksamma till om de ska förhålla sig till industrins märke. ”Traditionellt kan man ifrågasätta om facken inom industrin har plockat ut det som industrin faktiskt har råd att betala”, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Redan innan LO-samordningen brakade samman hade fem förbund börjat organisera sig i en ny konstellation. De kallar sig för 6F och består av Byggnads, Elektrikerna, Målarna, Seko och Fastighetsanställdas förbund. Just nu förhandlar de om gemensamma avtalskrav mot arbetsgivarna, berättar Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

– Först vill jag säga att det är tråkigt att LO-samordningen sprack, och att det blir förbundsvisa förhandlingar. Men som sagt, vi fem pratar med varandra och vi utesluter inte att något annat förbund också vill hänga på. Just nu är vi i ett skede av diskussionerna där vi ska bestämma om vi ska göra något tillsammans eller inte. Förmodligen utkristalliserar det sig den här veckan eller nästa, säger han.

Torbjörn Hagelin vill i nuläget inte kommentera kraven som facken inom industrin lade fram till arbetsgivarna i måndags. Bland annat handlade det om löneökningar på 2,8 procent i ettårsavtal.

– Jag vill inte kommentera några nivåer. Vi måste göra hemarbetet först, säger han.

Han är dock tveksam till industrifackens förmåga att förhandla fram löneökningar, som övriga förbund sedan måste förhålla sig till. Hur förhåller ni er till industrins lönenormerande roll? Kommer ni att acceptera industrins märke?

– Kanske, kanske inte. Det jag kan säga är att jag ställer mig frågande till om facken inom industrin, med IF Metall i spetsen, verkligen har tagit ut det utrymme som har funnits i tidigare avtalsrörelser. Man kan ifrågasätta om de har plockat ut det som industrin faktiskt har råd att betala. Dessutom har ju lönegapet mellan tjänstemän och LO-kollektivet ökat, säger han.

Den inställningen delar flera inom 6F-familjen. Så här uttryckte Ronny Wenngren, förhandlingschef på Elektrikerna och 6F:s talesperson, det till Svd strax efter LO-samordningens upplösning: ”Det finns inget märke. Ett märke fastställs av LO-styrelsen, har vi ingen samordning så blir det inget märke som är fastställt”.

Vissa menar att det här bara handlar om en intern maktkamp, att ni inom 6F-familjen vill utmana IF-Metalls dominanta position i lönebildningen. Vad säger du om det?

– Det får stå för bedömarna. Egentligen är det inte så konstigt. Vi vill göra vår röst hörd, vi ska också vara en del av debatten. Har industrin tagit ut det som går att ta ut? Det är den frågan vi ställt oss, säger han.

Torbjörn Hagelin menar att det egentligen borde finnas goda grunder för löneutrymme i byggbranschen.

– Vi står ju inför en byggboom. Men vi får se vad det innebär i löneökningar i förhållande till industrin. Det måste vi titta närmare på. Idag vet vi ju inte om vi ska gå fram gemensamt eller själva i förhandlingarna, säger han.

Daniel Mellwing  Jakob Stenberg

Redaktör

Publicerad av Redaktör den 2015-11-05 - 09:28 #AVTAL16

Veckans mest lästa / delade

Myter på

arbetsmarknaden